Regiunile tradiționale viticole sunt amenințate cu dispariția din cauza încălzirii globale pronunțate
Din cauza schimbărilor climatice, anumite regiuni viticole tradiţionale ale lumii ar putea să nu mai producă vin în mod rentabil, arată un studiu publicat de Nature Reviews Earth & Environment.
Conform studiului, între 49% şi 70% din regiunile viticole ar putea să se confrunte cu un risc iminent de pierdere a capacității de a produce vin în mod rentabil, dacă temperaturile globale vor creşte gradual cu mai mult de 2 grade Celsius pe an până la sfârșitul secolului.
"Schimbările climatice modifică geografia vinului. Vor exista câştigători şi pierzători. Putem să facem vin aproape peste tot, inclusiv în climate tropicale precum Tahiti, dar dacă vrem vin de calitate şi condiţii economice rentabile, atunci temperatura trebuie menținută în parametrii optimi. La fel ca şi în alte domenii, nivelul încălzirii globale va dicta viitorul viticulturii", a declarat Cornelis van Leeuwen, profesor de viticultură la Universitatea de Științe Agronomice din Bordeaux.
În cele mai sumbre scenarii, majoritatea regiunilor mediteraneene ar putea deveni inadaptate climatic la producţia viticolă dacă încălzirea globală se accentuează, concluzionează autorii studiului.
Aproximativ 90% din regiunile viticole tradiţionale din zonele de câmpie din Spania, Italia şi Grecia ar fi astfel ameninţate de dispariţie până la finele acestui secol. În alte părţi ale lumii, sudul Californiei riscă o soartă similară.