Războiul din Gaza aduce pierderi uriașe pentru cluburile de tradiție din sportul israelian. Ultima victimă: Maccabi Tel Aviv B.C.

Alexandru Gologan Data publicării:
Maccabi Tel Aviv baschet
sursa: profimediaimages.ro/

Maccabi Tel-Aviv Basketball Club, echipă cu o lungă tradiție în baschet și șase euroligi în palmares, a raportat pierderi de cel puțin 3.8 milioane de euro în acest sezon din cauza biletelor nevândute, a rambursărilor abonamentelor și a cheltuielilor pentru a juca meciurile de acasă în Belgrad.

Din cauza războiului aflat în desfășurare în Israel, Maccabi Playtika Tel Aviv a fost nevoit să se mute și să joace meciurile de acasă în Serbia. Echipa pierde sume importante de bani în acest sezon, pentru că nu mai au sprijinul fizic al fanilor. Potrivit BasketNews, pierderile totale estimate se ridică la aproximativ 3,8 milioane de euro. Bugetul clubului înainte de izbucnirea conflictului era de aproximativ 23 de milioane de euro. 

Maccabi vinde aproximativ 10.000 de abonamente în fiecare sezon, ceea ce asigură aproape jumătate din bugetul anual al clubului, potrivit estimărilor. Restul biletelor sunt vândute de la joc la joc. Clubul câștigă astfel în jur de 1.4 milioane de euro anual.

Deși Maccabi nu a stabilit oficial o politică de rambursare, se estimează că organizația va pierde aproximativ 2,56 milioane de euro doar din restituirea banilor de pe abonamente. În plus, aproximativ 1,3 milioane de euro vor fi alocați pentru cheltuieli legate de mutarea echipei la Belgrad, care include cazarea, zborurile și alte costuri.

În funcție de politica de rambursare pe care o va implementa în privința abonamentelor, pierderile totale ar putea crește iar situația financiară a clubului se va înrăutăți vizibil până la încheierea sezonului. Chiar dacă joacă fără suporteri, Maccabi ocupă locul nouă în clasamentul Euroligii, cu 15 victorii și 13 înfrângeri, poziție de pe care poate accede play-off-ul competiției.