Probleme în zona euro: Activitatea economică s-a contractat în mod neașteptat în septembrie
Activitatea economică din zona euro s-a contractat în mod neașteptat în septembrie, ca urmare a stagnării în sectorul serviciilor și a unei încetiniri tot mai accentuate în industria prelucrătoare.
Potrivit unui sondaj publicat luni, încetinirea a fost generalizată: Germania, cea mai mare economie din zona euro, și-a accentuat declinul, iar economia Franței s-a contractat din nou, după impulsul dat de Jocurile Olimpice de la Paris din august.
Declinul a alimentat speculațiile privind noi măsuri de relaxare a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană, iar valoarea euro a scăzut brusc, îndreptându-se spre cea mai mare scădere zilnică față de dolar din ultimele trei luni, scrie Reuters.
Indicele compozit preliminar al managerilor de achiziții (PMI) pentru zona euro, compilat de S&P Global, a scăzut la 48,9 luna aceasta, de la 51,0 în august, și pentru prima dată din februarie a coborât sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.
Un sondaj Reuters prevedea o scădere ușoară la 50,5.
„Pe măsură ce flacăra olimpică s-a stins, s-a stins și optimismul din zona euro. Creșterea din august a PMI-ului a fost urmată de un declin accentuat în septembrie. Acest lucru alimentează îngrijorările legate de creșterea economică în bloc, pe măsură ce preocupările legate de inflație se diminuează,” a declarat Bert Colijn, economist la ING.
Cererea generală a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimele opt luni. Indicele pentru comenzile noi a scăzut la 47,2 de la 49,1. PMI pentru servicii a scăzut la 50,5 de la 52,9 în august, sub scăderea de 52,1 estimată de analiști.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru, iar sondajul de luni sugerează că recesiunea s-a extins și în al treilea trimestru. O recesiune este, în mod normal, definită prin două trimestre consecutive de contracție.
„O recesiune tehnică pare a fi deja inevitabilă,” a spus Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank, prognozând că economia Germaniei va scădea cu 0,2% în acest trimestru.
Scăderea a avut loc în ciuda faptului că firmele au crescut prețurile într-un ritm mai lent. Inflația din sectorul serviciilor s-a diminuat, iar indicele prețurilor de producție a ajuns la 52,0, față de 53,7 în august, cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.