Polonia anunță un buget record pentru apărare în 2025

G.C. Data publicării: Data actualizării:
polonia armata
sursa: shutterstock.com/

Premierul polonez Donald Tusk anunță cheltuieli record pentru apărare în bugetul pentru 2025, în contextul în care războiul în desfășurare al Rusiei în Ucraina aduce pericolul mai aproape de frontierele externe ale Uniunii Europene.

Guvernul va aloca 187 de miliarde de zloți (43,6 miliarde de euro) pentru apărare, într-o propunere de buget pe care Tusk a descris-o drept „generoasă” și care sprijină continuarea creșterii economice a țării, care se învecinează atât cu Ucraina, afectată de război, cât și cu provincia rusă Kaliningrad, scrie Euronews.

Ministrul de Finanțe, Andrzej Domański, a declarat că propunerea privind cheltuielile pentru apărare ar reprezenta 4,7% din produsul intern brut, comparativ cu 4,2% în acest an.

Polonia stabilește un record atât în ceea ce privește suma cheltuită, cât și ponderea din PIB, scrie Euractiv.

Varșovia, care sprijină Ucraina în război, face achiziții mari de echipamente militare, inclusiv avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antirachetă din SUA și Coreea de Sud.

Aproximativ 4,6 miliarde de zloți (1,07 miliarde de euro) vor fi, de asemenea, investite în construcția primei centrale nucleare din Polonia, care ar trebui să fie operațională în 2035. În ultimii ani, țara a făcut pași mari pentru a-și reduce dependența de sursele de energie provenite din Rusia.

Planul bugetar va fi dezbătut cu sindicatele și trebuie aprobat de parlamentarii polonezi și de președintele Andrzej Duda.

Polonia deține a treia cea mai mare armată din NATO și cea mai mare din Europa, conform cifrelor recent publicate. Forțele armate poloneze numără 216.100 de persoane, conform estimărilor NATO pentru acest an, după Statele Unite (1,3 milioane) și Turcia (481.000).

Polonia este urmată de Franța (204.700), Germania (185.600), Italia (171.400) și Regatul Unit (138.100), scrie publicația Notes from Poland. Dimensiunea armatei a crescut în ultimul deceniu, în 2014 numărând 99.000 de persoane.