Petrolierele rusești sunt asigurate. Firmele occidentale nu au respectat sancțiunile impuse de americani

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
petrolier rusia
sursa: profimediaimages.ro/

O parte din firmele occidentale de asigurări nu au respectat plafonul de preţ impus de G7 şi aliaţii lor. Conform înțelegerii, companiile nu putea să asigure mai mult de 60 de dolari/baril, lucru care nu s-a întâmplat.

După impunerea plafonului de preţ de 60 de dolari/baril, mulţi asigurători nu au mai oferit servicii  petrolierelor ruseşti. Rusia a interzis firmelor sale să respecte plafonul și a vândut ţiţei Urals în porturile de la Marea Baltică la un preţ mediu de 69,4 dolari/baril anul acesta.

Dacă unele firme vestice au refuzat să încheie polițe de asigurare cu petrolierele rusești din cauza sancțiunilor, altele au dat profitat de oportunitate pentru a acapara piața, transmite Reuters. Informațiile preliminare sugerează că cel puțin cinci asigurători au oferit servicii de garantare pentru zece petroliere care s-au deplasat anul acesta din Rusia către Asia.

Navele încărcate cu ţiţei de la compania rusă de stat Rosneft și asigurate de firme cu sediul în Luxemburg au livrat marfa în China. Din păcate, astfel de transporturi sunt dificil de monitorizat, din cauza faptului că Rusia a contractat nave străine și a creat o flotă alternativă.