Peste două miliarde de lei au fost plătite din Pilonul II de pensii. Banii au intrat în conturile beneficiarilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
pensii romania
sursa: gettyimages.com/

Pilonul II a făcut plăţi de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, din care aproape jumătate doar în 2023, informează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Atât valoarea, cât şi numărul plăţilor au cunoscut o creştere accelerată în ultimii ani sub impactul creşterii numărului persoanelor care îndeplineau condiţiile de retragere a banilor, inclusiv ca o consecinţă a modificărilor legislative legate de drepturile persoanelor cu pensie de invaliditate.

"Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat un număr de circa 153.000 de plăţi către beneficiari (participanţi şi moştenitori), sumele fiind în valoare totală de peste 2 miliarde de lei în perioada 2008-2023. Aproape jumătate din această sumă (46%, adică 932 milioane de lei) a fost plătită doar în 2023", arată calculele APAPR.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Pilonul II face plăţi către beneficiari în trei situaţii:

  1. când participantul obţine decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
  2. când participantul obţine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
  3. în cazul nefericit al decesului participantului, situaţie în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moştenitorii săi legali sau testamentari.

De asemenea, legislaţia prevede două opţiuni, beneficiarii putând încasa banii din Pilonul II fie ca plată unică, fie ca plăţi lunare egale, eşalonate pe durata a cel mult 5 ani (maxim 60 de plăţi lunare egale), relatează Agerpres.

Marea majoritate a celor care au beneficiat de plăţi din Pilonul II a fost formată din cei pensionaţi pentru limită de vârstă, iar plata unică a fost modalitatea preferată de a primii banii.