Norvegia va produce obuze de artilerie în Ucraina. Parteneriatul va permite aprovizionarea facilă cu muniție a militarilor ucraineni

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
norvegia artilerie
sursa: gettyimages.com/

Norvegia a aprobat vineri un decret prin care muniţia sa de artilerie urmează să fie produsă în Ucraina.

Aliaţii din NATO fac eforturi pentru a sprijini aprovizionarea cu arme a Ucrainei, dar şi pentru a-şi reface stocurile şi a putea contracara noi ameninţări, relatează Reuters. În acest context, Norvegia a luat decizia îndrăzneață de a-și produce munițiile de artilerie pe teritoriul Ucrainei.

„Guvernul s-a deschis către posibilitatea ca tehnologie de apărare norvegiană să fie transferată Ucrainei. Prin acest parteneriat, trupele ucrainene vor primi proviziile mai repede”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Una din abordări pentru impulsionarea livrărilor către Ucraina a fost autorizarea producţiei de muniţie pe teritoriul țării aflată în război cu Rusia, însă până acum nimeni nu și-a asumat riscul. Guvernul de la Oslo a precizat că a semnat un acord prin care permite partenerilor ucraineni să dezvolte obuze de artilerie de 155 m sub licenţă norvegiană.