Moștenirea lui Vestager apasă greu pe umerii noului comisar european pentru Concurenţă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
teresa ribera
sursa: profimediaimages.ro/

Teresa Ribera este pe punctul de a prelua un rol important în Comisia Europeană: comisar european pentru Concurență. În această calitate, politiciana spaniolă va încerca să continue politicile predecesoarei Margrethe Vestager.

Teresa Ribera are misiunea de a ține în echilibru piața europeană și de a o face mai atractivă pentru marile companii. Noul comisar își va axa strategia în funcție de nevoile actuale ale comercianților, pentru a menține un mediu concurențial echitabil.

Ribera va încerca să extindă planul fuziunilor transfrontaliere și să reducă ajutoarele de stat, pentru a ajuta guvernele să canalizeze mai mult numerar către industrie. În privința Big Tech, va continua linia urmată de fostul comisar, Margrethe Vestager, de a sancționa drastic orice abatere care ar putea periclita șansa micilor firme la tratament egal în piață.

De asemenea, nou comisar va avea de rezolvat problema sensibilă a monopolurilor. Uneori, companiile mari preiau concurența doar pentru a o scoate din joc și în acest context, astfel de tranzacții duc la consolidarea unui competitor în detrimentul altora.

Înțelegerea Inteligenței Artificiale este încă un punct de lucru de pe agenda lui Ribera. Noua tehnologie proaspăt reglementată este în permanentă schimbare, astfel că provocările asociate utilizării ei pun la încercare abilitățile comisarilor europeni.

Combaterea subvențiilor externe rămâne focusul noii administrații, deoarece guvernele străine pot finanța companiile preferate pentru a obține un avantaj nemeritat față de competiție, relatează Politico.