Marea Britanie se pregătește pentru noile controale la granița cu UE. Porturile primesc 10,5 milioane de lire sterline

G.C. Data publicării:
control la frontiera
sursa: shutterstock.com/

Marea Britanie anunță investiții de 10,5 milioane de lire sterline pentru a pregăti porturile pentru noile controale de securitate post-Brexit, la frontiera cu Uniunea Europeană (UE). Guvernul vizează facilitarea accesului cetățenilor britanici în blocul comunitar și reducea riscului de cozi și perturbări.

La mai mult de patru ani după ce Marea Britanie a părăsit oficial UE (Brexit), organizația internațională urmează să introducă în această toamnă un sistem digital de frontieră, cunoscut sub numele de Sistemul de Intrare / Ieșire (EES), care va elimina necesitatea scanării manuale a pașapoartelor, scrie Reuters.

Noile reguli vor solicita persoanelor care călătoresc din Marea Britanie și alte țări non-UE să se înregistreze la graniță, inclusiv prin scanarea feței și prelevarea amprentelor, creând un dosar digital care leagă documentul de călătorie de identitatea persoanei folosind date biometrice.

Noul guvern laburist al Marii Britanii a avertizat în iulie că țara nu este pregătită pentru noile controale.

Vezi și Guvernul britanic nu are planuri de a reveni în programul Erasmus+. Tinerii care sperau să studieze în străinătate sunt dezamăgiți

Finanțarea va ajuta porturile să introducă tehnologia necesară, precum și să finalizeze lucrări precum instalarea de puncte de control și recrutarea și instruirea personalului, a declarat guvernul.

„Deși controalele EES vor reprezenta o schimbare semnificativă la frontiera UE, lucrăm din greu cu Comisia Europeană, statele membre și porturile pentru a ne asigura că suntem bine pregătiți și pentru a minimiza orice perturbări pentru britanicii care călătoresc în Europa,” a declarat Seema Malhotra, ministrul britanic pentru migrație și cetățenie.

Portul Dover, Eurotunnel la Folkestone și Eurostar la stația St Pancras din Londra vor primi fiecare 3,5 milioane de lire sterline.

Cetățenii britanici au votat, prin referendum, ieșirea din Uniunea Europeană în 2016. Țara a ieșit oficial din organizația internațională la 31 ianuarie 2020, deși a rămas în piața unică europeană până în 2021.