Liderul suprem din Coreea de Nord investește inutil banii statului. Obsesia securității lasă poporul nord-coreean pradă lipsurilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Kim Jong Un armata
sursa: profimediaimages.ro/

Coreea de Nord investește mii de dolari în programe dedicate dezvoltării rachetelor balistice, minarea zonei demilitarizate sau cadouri scumpe pentru alți șefi de stat. În tot acest timp, poporul nord-coreean suferă de foame, frig și probleme de sănătate, totul pentru conducătorul iubit.

Kim Jong-un și-a dat recent binecuvântarea asupra celor 250 de lansatoare de rachete balistice tactice dedicate trupelor din prima linie, masate de-a lungul frontierei cu vecina Coreea de Sud. Deși țara este răvășită de inundații, liderul suprem are timp pentru toate evenimentele importante care privesc viitorul țării.

coreea rachete
sursa: profimediaimages.ro/

Așa se face că recent Zona Demilitarizată a devenit scena unor ample acțiuni de minare profesate de nord-coreeni. Potrivit agenției Yonhap, deși condițiile meteo nu permiteau plasarea minelor și protecțiilor antitanc, soldații din Coreea de Nord au respectat ordinul autorităților. În aceste condiții, zeci de militari au căzut la datorie după ce au călcat pe mine mai vechi, având în vedere că acestea nu sunt marcate topografic pentru a fi ușor reperate.

Toate aceste investiții și menținerea tensiunilor cu vecina Coreea de Sud, pe fondul justificării unei false securități, nu fac decât să pună presiune pe poporul nord-coreean. Populația se confruntă cu nenumărate lipsuri, de la alimente până la medicamente. Totuși, nimeni nu își exprimă nemulțumirea.

Singura ieșire din țara devenită închisoare rămâne marea. Pentru prima dată în ultimele 15 luni, un bărbat a ajuns pe insula sud-coreeană Gyodong, după ce a traversat marea pe o plută.

Majoritatea dezertorilor nord-coreeni care ajung în Coreea de Sud fug întâi în China, apoi trec printr-o ţară terţă precum Thailanda. Numărul nord-coreenilor care au ales să fugă din țară a crescut masiv în ultimul an. Doar în primele șase luni, 105 nord-coreeni au trecut ilegal frontiera în Coreea de Sud, cu speranța că vor dobândi o viață mai bună.