Israelul își întărește escadrila cu 25 de avioane de luptă F-35. Statele Unite câștigă trei miliarde din afacere

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
F-35 avioane
sursa: shutterstock.com/

Ministerul israelian al Apărării a anunţat încheierea unui acord cu Washingtonul privind achiziţionarea a încă 25 de avioane de luptă F-35 de la grupul american de apărare Lockheed Martin pentru aproximativ trei miliarde de dolari, relatează BFMTV.

Israelul este singura țară din Orientul Mijlociu care are în dotarea forțelor aeriene avioane F-35. Noile aparate de zbor vor fi livrate din 2028.

"Într-un moment în care unii dintre adversarii noştri încearcă să submineze legăturile pe care le avem cu cel mai important aliat al nostru, tot ceea ce facem este să ne consolidăm şi mai mult alianţa. Noul acord încheiat cu Lockheed Martin ne menține în prima linie de apărare. Cele 25 de avioane de luptă vor fi livrate într-un ritm de trei până la cinci pe an din 2028", a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Aeronavele de luptă din acordul încheiat vor crește numărul de F-35 aflate în posesia aviației militare israeliene la 75. Costul total al înțelegerii este estimat la trei miliarde de dolari.