ifo Institut: Reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania presupune costuri uriașe

Alexandru Gologan Data publicării:
armata obligatorie germania
sursa: profimediaimages.ro/

Institutul pentru Cercetări Economice de la Universitatea din München (ifo Institut) consideră reintroducerea serviciului militar obligatoriu un proiect nefezabil din punct de vedere financiar. Germania, cunoscută ca fiind locomotiva economiei europene, ar putea suferi costuri uriaşe dacă va implementa un astfel de program.

Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, însă legea prevede posibilitatea reintroducerii sale în caz de război sau alte tensiuni care amenință securitatea statului. Cercetătorii de la ifo Institut consideră obligativitatea stagiului militar un pas pripit în actualul context geopolitic, deoarece temerile unor decidenți nu justifică chemarea la arme a civililor. Pe lângă acest aspect, costul implementării unui astfel de program ar putea costa până la 70 de miliarde de euro, o sumă deloc de neglijat, având în vedere problemele persistente din economia germană.

Ministrul apărării, Boris Pistorius a precizat că intenționează să demareze un nou model de serviciu militar, în care doar candidații cei mai buni vor completa efectivele deficitare ale armatei germane. Totodată, programul nu are caracter obligatoriu și se va constitui pe bază voluntară.

În acest scenariu, serviciul militar va dura șase luni cu posibilitatea prelungirii pe înă 17 luni pentru cei care vor să continue în armată. Autoritățile militare estimează că din 2025 se așteaptă să recruteze în total 5.000 de oameni anual. 

Chiar și așa, economiștii ifo previgurează trei scenarii, potrivit Wirtschaftswoche.

  1. dacă toţi candidaţii ar fi recrutaţi într-un singur an, producţia economică ar putea scădea cu 1,6%, sau 70 de miliarde de euro
  2. dacă ar fi recrutaţi doar un sfert, ar costa 17 miliarde de euro
  3. dacă ar fi recrutaţi doar 5%, scăderea ar fi de 3 miliarde.

Experții au concluzionat că serviciul militar obligatoriu nu implică deloc costuri pentru cei care îl realizează și acest lucru explică cumva popularitatea acestui program, deoarece acei oameni își adaptează aspirațiile și planurile legate carieră de domeniul cazon. În schimb, pentru economie în ansamblu, efectele vor fi imediate și de durată, avertizează cercetătării.