Guvernul anunță stimulente fiscale pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare

Redacția Digi Economic Data publicării:
lei bani
sursa: shutterstock.com/

Executivul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă ce prevede stimulente fiscale pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi plătesc impozit minim pe cifra de afaceri.

Astfel, firmele pot beneficia de o reducere a impozitului minim datorat pe cifra de afaceri, atunci când fac investiții în activități de cercetare-dezvoltare.

„Prin actul normativ se reglementează scăderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. 

Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, facilitatea se va aplica și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024”, arată Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.

Efectul stimulativ al măsurii va consta în:

  • reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;
  • creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activitãților de cercetare-dezvoltare;
  • atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;
  • recunoașterea activităților de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanță strategică.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţa în urmă cu şase zile, pe Facebook, o măsură de susţinere a companiilor care aduc valoare adăugată în România: extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în cercetare-dezvoltare şi pentru contribuabilii care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri.

„Înseamnă că de acum companii precum Dacia, Bosch, Continental, Chimcomplex şi multe altele vor putea beneficia de deduceri fiscale care le vor permite să investească şi mai mult în inovaţie. Nu este întotdeauna uşor să îţi asumi riscuri şi să investeşti în această componentă de cercetare-dezvoltare. Am văzut însă de nenumărate ori cum companiile care aleg să facă acest pas îndrăzneţ devin mai puternice, mai competitive şi, cel mai important, aduc o contribuţie extraordinară la economia noastră naţională. Facilităţile fiscale pentru aceste investiţii există de mulţi ani în România şi datele noastre arată că sunt 800 companii care au beneficiat până acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Este un pas firesc să extindem aplicarea şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, scria ministrul pe Facebook.