Gripa aviară se extinde rapid în fermele avicole din Uniunea Europeană. Care este situația în România
Gripa aviară se extinde rapid în fermele avicole din Uniunea Europeană în acest sezon, sporind temerile privind repetarea crizelor precedente care au dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte.
Gripa aviară înalt patogenă H5N1, cunoscută sub denumirea de „gripă aviară”, a dus la moartea a sute de milioane de păsări la nivel global în ultimii ani. Răspândirea sa la oameni și la alte specii de mamifere, inclusiv la bovine și porcine din Statele Unite, ridică îngrijorări că virusul ar putea suferi mutații, devenind astfel ușor transmisibil între oameni și declanșând o pandemie, scrie Reuters.
Între startul sezonului migrator, pe 1 august, și finalul săptămânii trecute, țările UE au raportat în total 62 focare de gripă aviară în fermele avicole, în special în partea de est a blocului, a informat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH). În aceeași perioadă din 2023, au fost raportate în UE doar șapte focare de gripă aviară, dar cifra este încă mult sub cele 112 focare raportate până la sfârșitul lui octombrie 2022.
Cu toate acestea, gripa aviară nu a fost detectată la oameni sau bovine în UE, spre deosebire de SUA, unde virusul s-a răspândit la aproape 400 de efective de bovine în 14 state în acest an și a fost detectat la 36 de persoane din aprilie. Patru dintre acestea au lucrat într-o fermă comercială de ouă infectată.
Gripa aviară este o boală sezonieră în rândul păsărilor de curte, răspândită mai ales de fecalele păsărilor sălbatice infectate sau de transportul de materiale infectate. Apare de obicei toamna, când păsările migrează, și scade primăvara.
Ca și în sezonul trecut, Ungaria a înregistrat de departe cel mai mare număr de focare de la începutul sezonului pe 1 august, cu un număr în creștere rapidă în ultimele săptămâni, arată datele. În Polonia, cel mai mare producător de păsări de curte din UE, virusul a dus la sacrificarea a 1,8 milioane de păsări, dintre care aproape 1,4 milioane erau doar la o singură fermă din orașul Sroda Wielkopolska.
Franța, care a suferit cele mai severe pierderi în 2022-2023, dar a fost în mare parte ferită în sezonul trecut, a întărit măsurile de biosecuritate în jurul fermelor avicole la mijlocul lui octombrie, invocând creșterea cazurilor de gripă aviară în mai multe țări vecine.
Și România a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la păsări de curte. Virusul a fost detectat la un efectiv de 47 păsări de curte din satul Mihail Kogălniceanu, în estul țării, și a provocat moartea a patru păsări, a precizat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală, citând un raport al autorităților române.