Germania sprijină Ucraina prin inițiativa cehă. Peste 100.000 de obuze vor fi livrate Kievului

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
livrare obuze ucraina
sursa: shutterstock.com/

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează Agerpres.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie de asigurarea finanţării.

Cu suma de 576 milioane de euro, "Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de muniţii" şi va furniza "aproape 40% din suma totală" promisă de statele europene participante la acest proiect, a precizat în urma unei solicitări a acestei agenţii de presă Ministerul german al Apărării, adăugând că muniţiile vor ajunge pe frontul ucrainean "începând din iunie".

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu deficit de muniţii. Din această cauză, misiunea trupelor de la Kiev este mult îngreunată, mai ales că armata rusă a revenit în ofensivă, mai numeroasă şi mai bine echipată.