Fermierii australieni distrug podgoriile din cauza supraproducției
Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din pământ pentru a rezolva problema supraproducţiei de vin care a dus la scăderea preţului strugurilor şi ameninţă mijloacele de trei ale viticultorilor, transmite Reuters.
Scăderea consumului de vin la nivel mondial a afectat dur Australia, în condiţiile în care cererea a scăzut cel mai puternic pentru soiurile ieftin de vin roşu care reprezintă cea mai mare parte a producţiei de vin a Australiei, în timp ce, în paralel, a scăzut cererea de vin în China, piaţa pe care Australia s-a bazat pentru creştere până în ultimii ani.
Australia, al cincilea mare exportator mondial de vin, avea în depozit la mijlocul lui 2023 aproximativ două miliarde de litri de vin, cea mai mare cantitate din istoria recentă, iar o parte din acest vin se strică pe măsură ce proprietarii se grăbesc să scape de el cu orice preţ.
"Există o limită când vine vorba de continuarea unei culturi de pe urma căreia pierzi bani", spune James Cremasco, viticultor la a patra generaţie, în timp ce priveşte cum excavatoarele scot butucii de vie pe care bunicul său i-a plantat în apropiere de oraşul Griffith, din sud-estul Australiei.
Aproximativ două treimi dintre viile din Australia sunt cultivate în zone irigate din interiorul ţării, cum este şi Griffith, unde peisajul este modelat de tehnicile de cultivare a viei aduse de imigranţii italieni care au ajuns în anii 1950.
Pe măsură ce marii producători de vin din Australia se reorientează spre sectorul de lux, viticultorii din Griffith au probleme iar strugurii rămân neculeşi.
Autoritățile asistă la prăbușirea sectorului viticol
Guvernul australian a promis că va sprijini sectorul, însă mulţi viticultori sunt reticenți că măsurile adoptate de autorităţi vor schimba în bine situația. Cel mai mult au avut de suferit vinurile roşii. În regiuni precum Griffith, preţurile la struguri au scăzut până la o medie de 304 dolari australieni (200 de dolari SUA) pe tonă anul trecut, cel mai redus nivel din ultimele decenii, de la o medie de 659 dolari australieni pe tonă în 2020, arată datele organizaţiei profesionale Wine Australia.
Pentru a echilibra piaţa şi a impulsiona preţurile, până la un sfert dintre viile amplasate în zone precum Griffith trebuie defrişate, spune Jeremy Cass, preşedintele organizaţiei profesionale Riverina Winegrape Growers. Asta ar însemna distrugerea a peste 20 de milioane de butuci de vie de pe o suprafaţă de 12.000 de hectare, sau aproximativ 8% din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie din Australia.
Situaţia este similară în alte regiuni, relatează Agerpres.
"Dacă jumătate dintre viile din Australia ar fi defrişate, ar putea să nu fie suficient pentru a rezolva problema supraproducţiei", susţine un producător de vin din vestul Australiei.
Chile, Franţa şi SUA se numără printre alţi mari producători de vin care se luptă cu problema producţiei, şi chiar şi zone viticole renumite precum Bordeaux au recurs la defrişare a mii de hectare de vie.