Exploatarea minereurilor din Roșia Montană s-a încheiat. ANRM nu prelungește licența minieră a RMGC

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
galerii rosia montana
Galerii miniere Roșia Montană / Profimedia

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, în urma evaluării documentaţiilor depuse de societatea Roşia Montană Gold Corporation şi a corespondenţei purtate în această perioadă, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a înaintat o cerere către ANRM în 6 martie 2024 pentru prelungirea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

"Referitor la cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenţei de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, judeţul Alba, România, vă comunicăm:

În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenţei de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, şi până în prezent s-a procedat la analizarea documentaţiei depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003. Urmare a evaluării documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în această perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation", se menţionează în comunicat.

La finalul lunii aprilie, militanții pentru mediu din România solicitau judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj suspendarea licenţei de exploatare a RMGC, într-un demers de a opri definitiv orice posibilă exploatare minieră în zonă. Activiştii se temeau că prelungirea acestei licenţe de către autorități va perpetua conflictul de interese în zonă, astfel că orice reabilitare în baza reglementărilor UNESCO ar fi fost imposibilă. Totodată, din cauza presiunilor RMGC, localitatea din Apuseni era condamnată la subdezvoltare, dacă extragerea minereurilor ar fi continuat.