Estonia alocă bani din fondurile europene pe distracție. Balticii investesc mii de euro în saune, dansuri și sport

Alexandru Gologan Data publicării:
estonia festival
sursa: profimediaimages.ro/

Estonia folosește o parte din banii primiți de la Uniunea Europeană prin „Fondul pentru o tranziție justă” la activități recreative. Cetățenii sunt invitați să facă propuneri în acest sens.

Fondul pentru tranziție justă este un instrument financiar în cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene (UE), prin care sunt sprijinite regiunile din spațiul comunitar care se confruntă cu dificultăți în realizarea tranziției ecologice. În această situație se regăsește și comitatul Ida-Viru din Estonia, principala zonă industrială a țării.

Datorită celor 354 de milioane de euro primite prin intermediul instrumentului de tranziție justă, balticii vor putea dezvolta alternative la combustibilii fosili, puternic utilizați în susținerea activității de producție din comitat. Totodată, vor fi create noi afaceri bazate pe modelul economiei circulare. De asemenea, fondurile europene vor fi folosite pentru a sprijini inovația și cercetarea.

Pe lângă proiectele majore de dezvoltare regională, o mică parte din banii alocați de UE vor fi folosiți la activități de divertisment. Autoritățile vor să ofere rezidenților posibilitatea de a participa la procesul de tranziție prin inițiative civice, relatează Politico.

„Oricine are o idee care îndeplinește condițiile de finanțare poate depune o cerere la unitatea dedicată înscrierii proiectelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului eston de finanțe, Irina Satsuta.

Decizia de a implica cetățenii în alegerea activităților a furnizat o serie de propuneri interesante. Astfel, potrivit planului de alocare întocmit de autorități, 200.000 de euro vor merge către dezvoltarea unui centru de sporturi nautice. Alți 26.000 de euro vor fi utilizați pentru amenajarea unui teren de disc golf, în timp ce 10.000 de euro vor fi folosiți la promovarea și extinderea rețelei de saune.

Alte activități recreative finanțate includ un maraton de dans, o bibliotecă digitală și o tabără de vară pentru copii practicanți de hochei.