Economia Regatului Unit va crește mai rapid decât cea a Japoniei, Italiei și Germaniei. Care e prognoza

G.C. Data publicării:
economia britanica
sursa: shutterstock.com/

Economia globală „își revine”, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru Regatul Unit, anticipând o majorare mai rapidă decât a altor mari economii precum Japonia, Italia și Germania.

Conform celui mai recent raport al OECD, Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul țărilor din G7, deși economiștii estimează că va avea cea mai mare inflație din grup, scrie The Guardian.

OECD a descris creșterea economică a Marii Britanii drept „robustă”, revizuind în creștere procentul pentru acest an la 1,1%, față de prognoza de 0,4% din luna mai, pe măsură ce țara își revine după o ușoară recesiune la sfârșitul anului trecut. Organizația menține prognoza de 1,2% pentru 2025.

În prognoza din mai, Regatul Unit era în urma tuturor celorlalte țări din blocul G7. Acum, este la egalitate cu Canada și Franța, dar în urma SUA.

Cu toate acestea, britanicii vor continua să se confrunte cu dificultăți din cauza prețurilor în creștere, inflația fiind de 2,2% în august și estimată la 2,7% pentru întregul 2024. Inflația din Marea Britanie este de așteptat să rămână la 2,4% în 2025, rata de creștere a prețurilor fiind cea mai rapidă din G7, grupul celor mai dezvoltate 7 state din lume.

În ansamblu, OECD a declarat că economia globală „își revine”. Inflația mai scăzută și reducerile ratelor dobânzilor de către băncile centrale vor sprijini redresarea în majoritatea economiilor importante, condiții ce ar permite economiei globale să se refacă după șocurile cauzate de pandemia de coronavirus și de invazia Rusiei în Ucraina.

Organizația cu sediul la Paris a fost printre cele mai pesimiste în prognozele economice, susținând în mai că investițiile reduse în mediul de business și consumul scăzut vor afecta creșterea Marii Britanii.

Deși investițiile în afaceri au rămas scăzute, salariile în creștere și inflația redusă au stimulat consumul mai mult decât se aștepta.

Pereira a declarat că Regatul Unit se află într-o situație similară cu multe alte țări europene, care trebuie să limiteze nivelurile datoriilor. „Nu prin introducerea unei austerități”, a spus el, „dar trebuie subliniat că prudența fiscală este necesară.”

Și comerțul global își revine la nivelurile de dinaintea pandemiei, spune organizația, într-un ritm mai rapid decât se aștepta, după ce companiile de transport au găsit modalități de a evita Marea Roșie.

Totuși, OECD a precizat că porturile din Asia se confruntă cu dificultăți în a gestiona navele, forțate să ia rute mai lungi, ceea ce a dus la creșterea costurilor containerelor cu 160% față de anul trecut.

Prețurile alimentelor au rămas, de asemenea, la niveluri mult mai ridicate, reducând puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri mici. Germania, care se confruntă cu o creștere de 16% a prețurilor la alimente, față de creșterea salariilor din 2019, este una dintre cele mai afectate economii, comparativ cu 4% în Australia.

OECD trage un semnal de alarmă potrivit căruia guvernele vor încerca să reducă deficitele prin creșterea împrumuturilor, fapt care le va costa enorm, având în vedere că ratele dobânzilor rămân ridicate.

„Cu cât este mai mare datoria, cu atât este mai mare suma necesară pentru a plăti dobânzile... Acest lucru înseamnă că vor rămâne mai puțini bani pentru sănătate, educație și pentru susținerea creșterii economice”, a spus Pereira.

Un sondaj separat realizat de Forumul Economic Mondial, publicat miercuri, a arătat că majoritatea economiștilor de top la nivel global sunt îngrijorați de nivelurile ridicate ale datoriilor guvernamentale.

Mai mult de jumătate dintre aceștia au declarat că se tem că datoriile publice mari ar putea afecta eforturile de stimulare a creșterii economice, ar putea reprezenta un risc pentru stabilitatea financiară sau să limiteze resursele disponibile guvernelor pentru a face față următoarei crize economice.

„Cifrele privind creșterea economică sunt binevenite, dar știu că mai sunt multe de făcut, și tocmai de aceea creșterea economică este principala prioritate a acestui guvern. Bugetul de luna viitoare va avea ca scop să pună bazele unui plan pentru a putea livra promisiunile de schimbare și pentru a reconstrui Regatul Unit”, a declarat, pe marginea concluziilor OECD, ministrul de finanțe al Regatului Unit Rachel Reeves.