Dronele ucrainene au distrus un combinat siderurgic din Rusia. Obiectivul producea armament de război pentru trupele Kremlinului

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
drone distrugeri fabrica rusa
sursa: profimediaimages.ro/

Dronele ucrainene au lovit în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă o importantă uzină siderurgică din Rusia, provocând un mare incendiu, a declarat sâmbătă o sursă de la Kiev, la marcarea a doi ani de la invazia rusă pe scară largă din Ucraina, relatează Agerpres.

Guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia a identificat uzina ca fiind una din oraşul Lipeţk, la aproximativ de 400 km nord de graniţa cu Ucraina şi care acoperă aproximativ 18% din producţia rusă de oţel. Incendiul aparent cauzat de un atac cu drone a fost stins la uzină, operată de producătorul rus de oţel Novolipeţk (NLMK). Nu au existat victime.

Operaţiunea a fost revendicată de serviciile de informaţii militare GUR şi serviciul de securitate SBU. Autorităţile ruse au declarat că drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Lipeţk, Kursk şi Tula în cursul nopţii.

"Materiile prime ale acestei întreprinderi sunt folosite pentru fabricarea de rachete, artilerie, drone ruseşti. Prin urmare, ea este un obiectiv legitim pentru Ucraina. Am provocat un incendiu major, iar personalul a fost evacuat", au declarat oficialii ucraineni.

NLMK a precizat pe reţelele de socializare că incendiul a izbucnit la ora 01:40 (22:40 GMT vineri). Fabrica din Lipeţk este specializată în oţel laminat, producând 80% din produsele din oţel ale NLMK.

Atacurile ucrainene cu drone asupra ţintelor militare şi industriale ruseşti au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, lovind în special instalaţii petroliere despre care Kievul spune că sunt vitale pentru efortul de război rusesc.