Danemarca donează Ucrainei toată artileria din dotare. Frederiksen: Armele nu trebuie să stea în depozite

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
artilerie danemarca
sursa: gettyimages.com/

Premierul danez, Mette Frederiksen, a anunţat duminică, într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că toată artileria din dotarea armatei daneze va fi transferată Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, decizie salutată luni de preşedinţia ucraineană, relatează Agerpres.

Deşi nu se află în proximitatea Rusiei, Danemarca s-a remarcat sub conducerea premierului Mette Frederiksen printre ţările care sprijină Ucraina cel mai mult, oferindu-i acesteia de când a început războiul ajutoare militare ce însumează miliarde de euro

"Dacă îi întrebaţi pe ucraineni, ei ne cer muniţii acum, artilerie acum. Din partea Danemarcei, am decis să le donăm toată artileria noastră. Nu este doar o chestiune de producţie, întrucât avem arme, avem muniţii, avem apărare antiaeriană pe care noi acum nu avem nevoie să le folosim şi trebuie să le oferim Ucrainei", a declarat Frederiksen.

"Aceasta este singura modalitate de a gândi şi acţiona", a reacţionat după anunţul şefei guvernului danez consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Armata ucraineană avertizează de mai multe luni că se confruntă cu un deficit de muniţii şi sisteme de artilerie care-i limitează posibilităţile de a rezista în faţa ofensivei ruse ce se desfăşoară pe toată linia frontului. Aproape încercuite în oraşul Avdiivka, trupele ucrainene s-au retras săptămâna trecută din această redută unde îşi construiseră poziţii fortificate.

Blocajul din Congresul american asupra acordării ajutorului suplimentar, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina este o altă cauză a crizei de arme şi muniţii cu care se confruntă armata ucraineană în războiul cu Rusia.