Cum va fi rezolvată problema supra-aglomerării din penitenciare. Statul a pierdut 17 milioane de euro din procesele cu deținuții

Redacția Digi Economic Data publicării:
detinuti inchisoare
sursa: Inquam Photos / Cornel Putan

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) are printre priorităţi combaterea supraaglomerării. Acest fenomen încă se mai regăseşte la nivelul sistemului penitenciar, deşi este într-o continuă ameliorare, susține directorul general al ANP, Dan Halchin.

Problema supra-aglomerării din sistemul penitenciar ar putea fi soluţionată la sfârşitul anului, susține directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin.

"În perioada 2021 - 2023, (...) capacitatea fizică a sistemului penitenciar a fost mărită cu 2.000 de locuri. (...) În 2024, pentru că am lucrat foarte mult la documentaţiile de atribuire, avem în vedere încă 3.000 de locuri, ceea ce ne va duce la o extindere a capacităţii de cazare, în trei ani, de 5.000 de locuri, iar acest lucru va duce pentru prima oară în sistemul penitenciar românesc la eliminarea acestei supra-aglomerări şi la asigurarea spaţiului minim de patru metri pătraţi pentru toate persoanele private de libertate. (...) Anul acesta, finanţarea de care sistemul penitenciar are nevoie pentru a pune în operă şi a da în folosinţă cele 3.000 de locuri noi de cazare şi a susţine şi celelalte demersuri de investiţii, gaze naturale şi aşa mai departe, este de 124 de milioane de euro", a explicat Halchin.

Aproape 17 milioane de euro au fost achitate de statul român, până în prezent, foștilor deținuți care au câştigat despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează Agerpres.

"În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 - 5.000 de euro 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro. (...) Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2 - 3%. (...) Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii. (...) S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat", a declarat Halchin.