Criza alimentară îndeamnă Namibia să recurgă la vânătoarea de elefanți. Lipsa hranei afectează jumătate din populația țării
Sudul Africii este regiunea care adăpostește cea mai mare populație de elefanţi din lume. Peste 200.000 de exemplare trăiesc în ariile protejate din teritoriile a cinci ţări: Angola, Botswana, Namibia, Zambia și Zimbabwe.
Sudul continentului african se confruntă cu cea mai drastică secetă din ultimele decenii, iar din această cauză, penuria de hrană este pronunțată. Luna trecută, Namibia a epuizat 84% din rezervele sale alimentare.
În acest context, autoritățile au decis să permită vânarea unui număr de 723 de animale sălbatice, pentru a putea hrăni populația din zonele afectate de secetă, relatează Reuters.
„Mai bine de jumătate din populația țării suferă din cauza foametei iar seceta a accentuat acest fenomen. În acest scop, 83 de elefanţi vor fi sacrificați și carnea distribuită prin programul național de ajutor. De asemenea, vom sacrifica 300 de zebre, 250 de antilope, 60 de bivoli și 30 de hipopotami.
Vânătoarea va fi permisă unde animalele sălbatice au depășit resursele disponibile de apă şi păşunat.
Măsura este necesară deoarece dacă autoritățile nu intervin în acest sens, atunci conflictele dintre oameni și animale se vor intensifica din cauza lipsei resurselor”, a transmis Ministerul Mediului din Namibia.
Până acum, 157 de animale au fost împuşcate de vânătorii profesionişti şi companiile angajate de către guvern. Acțiunea a furnizat peste 56.800 de kilograme de carne.