Costul organizării Jocurilor Olimpice nu va pune presiune pe bugetul Franței. Beneficiile economice vor depăși cheltuielile efectuate

Redacția Digi Economic Data publicării:
paris 2024
sursa: profimediaimages.ro/

Costurile Jocurilor Olimpice de la Paris nu vor afecta pe termen lung finanţele Franţei, datorită faptului că 95% din infrastructura necesară era deja construită sau a avut nevoie de modernizări minore, se arată într-un studiu al agenţiei de rating financiar S&P Global Ratings (Standard and Poor's), relatează Agerpres.

Bugetul de 9 spre 10 miliarde de dolari alocat pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară este mai mic decât cel de la olimpiadele anterioare de la Tokyo, Rio şi Londra şi mai mic de o cincime al celui de la Beijing în 2008, ediţie care a costat aproximativ 53.7 miliarde de dolari.

''Nu ne aşteptăm ca Jocurile să afecteze în mod semnificativ entităţile din sectorul public francez, inclusiv Parisul şi guvernul central'', susțin S&P, specializată în evaluarea bonităţii.

Bugetul ar urma să se împartă între 4.5 miliarde de euro pentru noi locaţii şi facilităţi şi celelalte 4.4 miliarde de euro, pentru cheltuieli de exploatare aferente, cum ar fi găzduirea şi funcţionarea reţelelor de transport.

Cheltuielile principale ale Parisului au includ doar trei construcţii majore:

  1. Satul Olimpic, estimat la un cost de circa 1,5 miliarde de euro (1,64 miliarde de dolari),
  2. Centrul acvatic, pentru 175 de milioane de euro,
  3. O arenă de badminton şi una de gimnastică, de 138 de milioane de euro.

Vânzările de bilete, contractele TV şi de marketing ar trebui să aducă aproximativ 4,2 miliarde de euro, ceea ce ar putea acoperi până la 96% din costurile totale de operare, potrivit Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Guvernul Franţei a fost de acord să ofere CIO o garanţie de 3 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 0,1% din PIB-ul său.