Comisia Europeana trimite peste o sută de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar în Afganistan

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
euro afganistan sprijin ue
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană (CE) va trimite milioane de euro în Afganistan, sub formă de ajutor umanitar. Situația precară din țara măcinată de conflicte i-a convins pe liderii de la Bruxelles să participe, din nou, cu un pachet de sprijin.

Comisia Europeană se angajează să trimită aproape 150 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar în Afganistan pentru a preveni riscul de foamete dar și pentru a susține construcția de noi locuinţe, dezvoltarea de unități medicale sau accesul la apă.

Banii vor fi distribuiți prin intermediul organizațiilor internaționale de asistență socială. Planul Comisiei Europene cuprinde trimiterea din cuantumul total circa 11 milioane de euro refugiaților afgani din Pakistan și alte 10 milioane de euro celor din Iran.

„Poporul afgan se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Peste 50% din populație are nevoie de ajutor umanitar, iar peste 85% se află în sărăcie. Este esențial ca lumea să nu-și îndepărteze atenția de la această urgență. UE va continuă să sprijine Afganistanul în această perioadă dificilă și nesigură. Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini oamenii din această țară”, a declarat Janez Lenarčič, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.

CE acordă sprijin financiar pentru probleme umanitare în Afganistan din 1994 iar valoarea totală a fondurilor trimise până acum se ridică la 1,8 miliarde de euro. Doar anul trecut, ajutorul a însumat puţin sub 160 de milioane de euro.