Comisia Europeană sprijină inovarea din sectorul tehnologiei cu ajutorul firmelor de capital

Alexandru Gologan Data publicării:
Comisia Europeană
Sursa: profimediaimages.ro/

Comisia Europeană a anunţat luni că şi-a unit forţele cu firmele de capital pentru a creşte investiţiile în domeniul tehnologiei din Europa, pentru ca Europa să rămână competitivă într-un sector dominat de rivalii din SUA și China.

Iniţativa, denumită „Reţeaua investitorilor de încredere", va cuprinde 71 de investitori din întreaga Europă, inclusiv fonduri cu capital de risc, bănci publice de investiţii, fundaţii şi fonduri de capital de risc corporativ. Aceşti investitori reprezintă împreună active în valoare de peste 90 de miliarde euro, ceea ce poziţionează reţeaua ca o iniţiativă-cheie de mobilizare a capitalului pentru sectorul european al tehnologiei profunde.

În urma întâlnirilor pregătitoare cu investitorii de la începutul acestui an, Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a lansat reţeaua în cadrul unui eveniment organizat la Atena. Participanţii s-au angajat să respecte o Cartă a reţelei investitorilor de încredere, care stabileşte valori comune pentru a construi întreprinderi în Europa şi pentru a coinvesti împreună cu Consiliul European pentru Inovare (CEI).

„Odată cu lansarea Rețelei de investitori de încredere, facem un pas important înainte în consolidarea ecosistemului de inovare al Europei. Vrem să ne asigurăm că cele mai promițătoare companii au capitalul și sprijinul de care au nevoie pentru a se extinde. Prin unirea forţelor cu capitalul de risc, răspundem provocărilor urgente prezentate în raportul Draghi, care solicită acţiuni îndrăzneţe pentru a asigura competitivitatea Europei în domeniul tehnologiilor critice", a declarat Iliana Ivanova.

Membrii reţelei vor colabora cu sprijinul CEI pentru a stimula investiţiile şi pentru a face schimb de bune practici atunci când investesc în sectorul tehnologiei profunde.