Cel mai mare producător de cacao la nivel mondial dublează prețurile. Recolta slabă alimentează deficitul de aprovizionare pe piața

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
coasta de fildes cacao
sursa: profimediaimages.ro/

Preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, va majora, marţi, preţul oficial plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao până la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la preţul actual de 1.000 de CFA per kilogram, relatează Reuters.

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. În pofida faptului că în ultimele 12 luni preţurile la cacao aproape s-au triplat, preţul oficial plătit la porţile fermelor din Coasta de Fildeş nu a fost modificat.

"Au fost mai multe propuneri pe masă şi, la final, preşedintele a dorit cel mai mare preţ posibil pentru producători, aşa ca a decis pentru o majorare până la 1.500 de franci CFA per kilogram, în loc de 1.200 de franci CFA cum a fost validat anterior. La sfârşitul zilei, în contextul actual, acesta este cel mai bun preţ posibil pe care organismul de reglementare (CCC) îl poate plăti pentru că sistemul de vânzare din Coasta de Fildeş este conceput astfel încât este dificil să modifici preţurile în plin sezon", a declarat un director de la o companie europeană de export. 

La finele lunii martie, cotaţiile futures la cacao au atins un nivel istoric: peste 10.000 de dolari tona. Dublarea preţurilor la începutul anului a dus implicit și la scumpirea ciocolatei.

Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon din cauza dezechilibrelor climatice. Toată regiunea Africii de Vest este afectată, iar piețele se îndreaptă spre al treilea deficit anual de aprovizionare.