Cehia se întărește militar. Guvernul de la Praga va cumpăra tancuri germane Leopard

Alexandru Gologan Data publicării:
tanc leopard cehia
sursa: shutterstock.com/

Republica Cehă va achiziţiona până la 77 de tancuri germane Leopard 2A8 în următorii ani. Noile tancuri urmează să înlocuiască vechile modele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei cehe. O parte dintre acestea au fost expediate Ucrainei ca ajutor militar în războiul cu Rusia.

Armata cehă va cumpăra în primă fază 61 de tancuri Leopard 2A8, cu opţiunea de a lua alte 16, valoarea totală a contractului fiind de aproximativ 2,3 miliarde de dolari. Primele tancuri de concepție germană vor fi livrate în anul 2027. Modelul 2A8 este cel mai nou blindat lansat de Leopard.

Pe lângă acestea, armata cehă a primit ca donaţie din partea Germaniei 15 de tancuri dintr-o versiune mai veche a modelului Leopard, respectiv Leopard 2A4, drept compensaţie pentru tancurile furnizate Ucrainei, urmând să primească încă o donaţie de 15 tancuri de acelaşi fel şi să cumpere alte 15 similare, relatează Reuters.

Anul acesta Republica Cehă va aloca Apărării un buget de 2% din PIB, ţinta minimă a cheltuielilor pentru Apărare asumată în cadrul NATO. Numai 11 din cele 32 de ţări membre ale NATO au atins în 2023 această ţintă.