Care este impactul economic al abandonului școlar? Peste 23.000 de elevi din România părăsesc cursurile anual

G.C. Data publicării:
scoala elevi profesor
sursa: Inquam Photos / George Călin

O analiză realizată de Camera de Comerț Americană în România, AmCham, și Universitatea din București arată că valoarea medie generală a abandonului școlar, incluzând cohorta din 2013-2021, este de 23.147 de elevi pe cohortă. Cheltuielile anuale cu abandonurile din cele 12 cohorte analizate sunt de aproximativ 2,3 miliarde de euro, adică aproximativ 0,77% din PIB-ul anual al României, iar pe parcursul ultimilor 11 ani se ridică la aproximativ 15,7 miliarde euro, circa 5,23% din PIB.  

AmCham România și Universitatea din București au prezentat joi Raportul privind impactul economic al abandonului școlar în România. Potrivit analizei, România înregistrează cele mai scăzute rate din Uniunea Europeană în ceea ce privește educația adulților, proporția celor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani care participă la educație sau formare fiind de:

  • 1% în 2020,
  • de 5,7% în 2022 și
  • de 6,7% în 2023.  

De asemenea, luând în considerare și diferențele de durată a vieții active, câștigurile medii pe parcursul vieții ale unei persoane care a abandonat școala sunt de 353.736 de euro, comparativ cu cele ale unui absolvent de liceu, care sunt de 544.210 de euro. Costurile pe durata de viață ale tuturor persoanelor care au abandonat școala în perioada analizată (adică 2005-2013 până la 2016-2024) totalizează 107 miliarde de euro, aproximativ 35,67% din PIB-ul anual al României (estimat la 300 miliarde de euro).  

„Capitalul uman și educația sunt priorități centrale pentru AmCham. După ce anul trecut ne-am uitat la costul economic al deficitului de forță de muncă, anul acesta am continuat seria de analize AmCham și am abordat una dintre cele mai importante provocări ale României – abandonul școlar.    Împreună cu partenerii noștri de la Universitatea din București, am încercat să vedem cât ne costă ca economie și societate faptul că avem cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii din Uniunea Europeană -  16,6% în 2023.  Potrivit analizei noastre, în fiecare an, aproximativ 23.000 de elevi părăsesc școala, iar consecințele sunt pe termen lung: un absolvent care abandonează studiile câștigă în medie cu aproximativ 190.000 EUR mai puțin pe parcursul vieții decât un absolvent de liceu. Aceasta nu este doar o cifră – este o poveste de oportunități ratate, de potențial neîmplinit”, a declarat  Elisabeta Moraru, Membru al Consiliului Director al AmCham România și Președinte al grupului de lucru dedicat domeniului educației din cadrul AmCham.  

O analiză statistică suplimentară atribuie rezultatelor, cu o probabilitate de 90%, o marjă de eroare de plus-minus 23%.

Vezi studiul aici: Impactul economic al abandonului școlar în România