„Cadouri” de Crăciun de la UE: proceduri de infringement pentru mai multe state. România a primit pe deșeuri

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
deseuri
Sursa: profimediaimages.ro

Comisia Europeană a anunțat de Crăciun că a deschis procedurile de infringement pentru o serie de state membre, printre care și pentru România, pentru neîndeplinirea obligațiilor privind transpunerea anumitor Directive UE în legislațiile naționale.

Domeniile vizate sunt: Mediu, Migrație, afaceri interne și uniunea securității, Energie și climă, Mobilitate și transporturi

1. Mediu

  • Deșeuri: CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere (parte a procedurilor de infringement) pentru Țărilor de Jos, pentru că nu au fost remediate deficiențele legate de transpunerea Directivei privind deșeurile, care stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea deșeurilor și reducerea depozitării deșeurilor. Reamintim că, în noiembrie 2023, Comisia Europeană a iniţiat procedurile de infringement pentru România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia şi Austria, pentru că aceste state nu au transpus corect în legislațiile naționale Directiva privind deşeurile.

  • Apă: Comisia solicită Belgiei, Cehiei, Danemarcei, Austriei, Poloniei Și Suediei să comunice măsurile luate în vederea transpunerii Directivei privind apa potabilă. Statele membre trebuiau să transpună directiva în dreptul lor intern și să se conformeze dispozițiilor acesteia până la 12 ianuarie 2023. Directiva reformată privind apa potabilă îmbunătățește protecția sănătății umane prin actualizarea standardelor de calitate a apei, incluzând măsuri cu privire la poluanții care prezintă motive de îngrijorare, cum ar fi perturbatorii endocrini și microplasticul și având ca rezultat o apă de la robinet mai curată pentru toți. Tot la categoria „Apă”, Comisia trimite Spania în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale. Informațiile colectate de Comisie au arătat că Spania nu respectă directiva din multe puncte de vedere. În cazul a 29 de aglomerări urbane, Spania încă nu a asigurat prezența sistemelor de colectare a apelor uzate. În cazul a 225 de aglomerări, Spania încă nu a reușit să asigure nivelul de tratare necesar pentru întreaga încărcătură poluantă a aglomerărilor și/sau nu reușește să atingă performanțele necesare în acest domeniu pentru evacuările în mediu după tratare.

  • Natură: Comisia trimite Irlanda în fața Curții de Justiție pentru că nu a adoptat și nu a notificat sancțiuni privind speciile alogene invazive. Speciile alogene invazive reprezintă una dintre cele cinci cauze majore ale pierderii biodiversității în Europa și în întreaga lume. Este vorba de plante și animale care sunt introduse accidental sau deliberat ca urmare a intervenției umane într-un mediu natural în care nu se găsesc în mod normal. Acestea reprezintă o amenințare majoră pentru plantele și animalele indigene din Europa, provocând economiei europene daune estimate la 12 miliarde euro pe an. Lista include specii cum ar fi, de exemplu, plante, cum ar fi zambila de apă și animale, cum ar fi viespea asiatică sau ratonul.

  • Pescuit și afaceri maritime: Comisia Europeană a decis să defere Grecia Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a pus în aplicare corect Directiva (UE) 2014/89 privind amenajarea spațiului maritim. Directiva stabilește o abordare comună pentru țările UE în ceea ce privește amenajarea zonelor maritime. Amenajarea spațiului maritim urmărește să organizeze activitățile umane din zonele marine pentru a îndeplini diverse obiective ecologice, economice și sociale.

2. Migrație, afaceri interne și uniunea securității

  • Lucrători sezonieri din țări terțe: Comisia solicită Cehiei, Franței, Croației, Ungariei, Maltei, Țărilor de Jos, Austriei și Poloniei să transpună integral și corect dispozițiile Directivei privind lucrătorii sezonieri. Comisia a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând acestor state scrisori de punere în întârziere

3. Energie și climă

Comisia solicită Bulgariei, Austriei și Poloniei să prezinte proiecte actualizate ale planurilor naționale privind energia și clima pentru perioada 2021-2030.

În temeiul Regulamentului privind guvernanța, tuturor statelor membre li s-a solicitat să prezinte Comisiei un proiect actualizat al PNEC până la 30 iunie 2023. Cele trei state membre care nu și-au prezentat încă proiectele actualizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

4. Mobilitate și transporturi

  • Directiva privind vehiculele închiriate: Comisia solicită Țărilor de Jos să transpună normele UE privind vehiculele închiriate. CE solicită transpunerea Directivei (UE) 2022/738 privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri în legislația sa națională. Statele membre au avut obligația de a transpune directiva până la 6 august 2023. Comisia consideră că Țările de Jos nu au reușit să pună în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma directivei și să indice într-un mod suficient de clar și de precis măsurile luate prin care consideră că au transpus diferitele obligații impuse de directivă. Directiva prevede un nivel minim de deschidere a pieței pentru utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri. Utilizarea vehiculelor închiriate poate reduce costurile pentru societățile care transportă mărfuri în nume propriu sau contra cost în numele unui terț și, de asemenea, poate spori flexibilitatea operațională.

  • Spațiul feroviar unic european: Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere Germaniei, pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind spațiul feroviar unic european. Spațiul feroviar unic european este un sistem de rețele feroviare la nivelul UE care permite extinderea sectorului feroviar pe baza concurenței, a armonizării tehnice și a dezvoltării în comun a conexiunilor transfrontaliere. O parte a sa este pusă în aplicare prin Directiva 2012/34/UE, care acoperă în special aspecte legate de concurență, supravegherea reglementară și accesul echitabil și nediscriminatoriu la infrastructura feroviară și la serviciile feroviare conexe. Germania nu a transpus corect unele dintre dispozițiile directivei și are la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Este de precizat că toate aceste scrisori de punere în întârziere sunt o parte a procedurii de infringement, dar, dacă la finalul tuturor etapelor (răspunsuri din partea statelor vizate, alte notificări din partea CE, sesizarea CJUE, procese etc.) se constată neîndeplinirea cerințelor stabilite prin Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, statele în cauză pot fi amendate cu câteva sute de mii de euro, pe zi, până la adoptarea măsurilor de respectare a legislației comunitare.