Bitcoin a picat testul. Moneda virtuală rămâne o investiție riscantă

Dragoș Comache Data publicării: Data actualizării:
risc bitcoin
sursa: shutterstock.com/

Bitcoin avea ambiții mari. Promotorii săi vedeau criptomoneda drept unul dintre activele de refugiu ale lumii, alături de aur și franc, spre care investitorii se îndreaptă în vremuri tulburi. Dar turbulențele de pe piețele financiare de la începutul acestei săptămâni au adus mișcări amețitoare ale prețului Bitcoin și au demontat argumentele celor care susțineau că moneda virtuală poate fi un refugiu în vreme de incertitudine economică.

Temerile privind o recesiune în Statele Unite și creșterea ratei dobânzii în Japonia au generat o undă de șoc pe burse, pe piețele valutare și pe cele de obligațiuni. Indicele Dow Jones a scăzut luni cu peste 1.000 de puncte, echivalentul a 2,6%, în timp ce indicele Nikkei a avut cea mai proastă zi din 1987, înregistrând un declin de peste 12%.

Dar în mijlocul acestui haos, unele dintre cele mai mai pierderi au fost consemnate în dreptul criptomonedelor. Bitcoin a scăzut cu 15% în doar 24 de ore, iar Ether cu 22%.

Deși de atunci au recuperat pierderile, aceste turbulențe îi fac pe investitori să se întrebe ce s-a întâmplat cu narațiunea conform căreia Bitcoin este un refugiu în vreme de incertitudine economică și un depozit de valoare care oferă protecție împotriva inflației.

Activele de refugiu sunt instrumente financiare a căror valoare crește în timpul perioadelor de recesiune economică sau atunci când investitorii nu sunt dispuși să-și asume riscuri. Aceste active sunt folosite în perioade de criză deoarece nu sunt strâns corelate cu evoluția economiei, ceea ce înseamnă că își vor păstra valoarea chiar și atunci când piețele financiare vor intra în declin.

Totodată, un adevărat depozit de valoare poate fi ușor schimbat cu alte active.

Bitcoin a fost adesea comparat cu aurul, care are aceste calități. Susținătorii săi spun că, la fel ca și aurul, moneda virtuală există într-o cantitate limitată, iar asta i-ar menține valoarea în perioadele cu inflație ridicată și cu turbulențe economice.

În aceste perioade, evoluția prețului monedei virtuale ar trebui să fie inversă decât cea a piețelor globale.

Dar Bitcoin demonstrează că nu este chiar „aurul digital” dorit de susținătorii săi, iar testul din 5 august a pus sub semnul întrebării rolul său ca activ de refugiu.

În haosul de pe piețele financiare de la începutul săptămânii, prețul monedei digitale a mers în același sens cu cel al acțiunilor. Ba mai mult, volatilitatea sa a fost mult mai mare decât a acțiunilor care au fost cel mai grav afectate de vânzările agresive de luni: Tesla -12%, Nvidia -10%, Amazon -8,3%, Meta -6,8%, Microsoft -4,6%.

Spre deosebire de Bitcoin, francul elvețian, care este un alt activ de refugiu, s-a apreciat până la cel mai ridicat nivel în raport cu euro din ultimul deceniu, exceptând săptămâna de după invadarea Ucrainei de către Rusia, când a avut o valoare mai mare.

De altfel, CNBC arată că de la crearea Bitcoin în 2008 au fost 15 luni în care indicele S&P 500 a scăzut cu peste 5%. În aceste perioade, criptomoneda a crescut de doar două ori, randamentul mediu cumulat fiind negativ, de -12,7%. În același timp, aurul și-a menținut valoarea, randamentul fiind ceva mai mare de zero.

Analiștii citați de rețeaua americană de televiziune spun că, atunci când piețele se află într-o stare de panică precum cea de luni, investitorii nu doresc să vadă o scădere atât de mare la o clasă de active care se presupune că este un depozit de valoare.

Bitcoin nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor nici în periodele cu inflație ridicată. Deși susținătorii săi susțin că oferă protecție împotriva inflației, valoarea monedei virtuale s-a prăbușit în 2022, atunci când inflația creștea rapid și a atins un nivel maxim al ultimelor decenii în aproape toate economiile dezvoltate.

Ca și acum, criptomoneda a fost legată mai degrabă de evoluția acțiunilor, prețul fiind influențat de datele despre inflație și de politica monetară a Rezervei Federale americane.

Experții financiari spun că, în ciuda cantității limitate, Bitcoin nu funcționează ca o marfă căutată, precum aurul, care poate fi utilizat în electronică, stomatologie și la bijuterii, dar nici ca o monedă, pentru că nu poate fi ușor schimbat cu un bun sau serviciu. Prețul depinde în mare măsură de speculațiile și de sentimentul pieței, mai degrabă decât de valoarea intrinsecă.

Din acest motiv, fluctuațiile de preț sunt atât de mari, iar asta face Bitcoin o investiție mai riscantă decât altele, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile, care au și ele riscurile lor.