Bătaie politică în coaliția PSD-PNL pe cota unică. Liberalii vor lege să nu fie scoasă 10 ani. Socialiștii se unesc pentru progresivă

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Parlament
Foto: Profimedia

O propunere legislativă făcută de PNL, denumită „Propunere legislativă pentru protejarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani”, începe să adune avizuri pozitive de la partenerii de dialog social. Proiectul este acum în dezbateri la nivelul comisiilor din Senat și găsește sprijin doar la PNL, liderii PSD urcând în ultima vreme pe agenda publică posibilitatea trecerii la impozitarea progresivă, după alegeri. Opoziția spune că e inițiativa este praf în ochi.

Propunerea legislativă urmărește să asigure menținerea cotei unice de impozitare pentru o perioadă de zece ani, continuând astfel linia politică promovată în ultimele două decenii. Cota unică aplicată acum este 10%. „Scopul măsurii este de a consolida predictibilitatea și stabilitatea fiscală în România, oferind certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu”, se precizează în inițiativa pornită de senatorul Alexandru Nazare și susținută de colegii lui liberali din Senat și Cameră.

Consiliul fiscal, organismul consultativ al statului în materie de modificări fiscale, și-a declinat competența emiterii unei opinii, argumentând că măsura prelungirii cotei unice nu atinge nici veniturile, nici cheltuielile bugetului de stat.

Consiliul Economic și Social, alt organism consultativ, format din sindicate, guvern și patronate, a dat aviz favorabil proiectului de lege

În materie fiscală, forul decizional este Camera Deputaților.

Propunerea legislativă, semnată de senatorii și deputații PNL, vine într-un moment în care mai mulți lideri PSD, în frunte cu șeful partidului, Marcel Ciolacu, au început să pună pe agenda publică sau electorală problema impozitării prea mari a salariilor mici. Dar nu neapărat în sensul micșorării taxelor pe venituri, ci mai degrabă în sensul trecerii la un sistem "echitabil" de impozitare, adică impozitarea progresivă a veniturilor. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat recent că în această perioadă, va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru a "reaşeza lucrurile" în legătură cu impozitarea muncii. A mai spus că nu vrea să vorbească acum, înainte de alegeri, despre introducerea impozitului progresiv, vizavi de care a declarat în trecut că este "un fan". 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a punctat apoi că acum este  momentul ca nivelul median al salariilor angajaţilor români să se ridice şi el iar mijlocul scalei salariale să fie cât mai apropiat de media generală pe ţară. El susține de asemenea o măsură intervenționistă în acest sens, cum ar fi impozitarea progresivă a salariilor, funcție de mărime.

Ca fapt divers, Digieconomic.ro a întrebat Institutul Național de Statistică dacă are calcule legate de mediana salariilor din România, pe modelul salariului mediu național, instituția răspunzând că asemenea calcule nu există.

PSD și-a luat aliați în acest demers marile blocuri sindicale. Blocul Național Sindical (BNS) a făcut o serie de proteste în faţa Guvernului și a unor Ministere, având ca scop declarat manifestarea nemulțumirii față de taxarea prea ridicată pe muncă. În detaliu, cele două părți sunt în deplin acord: desființarea cotei unice de impozitare și taxarea mai mare a capitalului.

Opoziția: Este o prostie. Poate fi schimbată cu altă lege

Partidul de opoziție USR spune că nu va sprijini inițiativa PNL pentru că este praf în ochi, având în vedere că legea propusă poate fi schimbată oricând de altă lege.

"Haideți să punem un amendament să nu mai schimbăm cota unică 100 de ani. E o prostie. Această lege poate fi schimbată oricând cu altă lege. Vă este cunoscut cum în Codul fiscal scria că se fac modificări fiscale cu 6 luni înainte să intre în vigoare. Ce s-a întâmplat? S-au făcut prin derogări. PNL a crescut cheltuielile statului și acum apără cota unică. E praf în ochi. Cred că doar dacă o pui în Constituție e mai greu de schimbat. Alfel, cota unică e în vigoare în prezent. Să o lase neschimbată", a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, membru în Comisia de Buget - Finanțe.