Banca Centrală a Chinei a suspendat achiziția de aur în august, pentru a patra lună consecutiv

Redacția Digi Economic Data publicării:
pretul aurului
sursa: gettyimages.com/

Banca Națională a Chinei a oprit achiziția de aur pentru rezervele sale în august, a patra lună consecutivă. Rezervele au rămas la 72,8 milioane de uncii fine troy la sfârșitul lunii trecute.

Deși a stopat achizițiile, valoarea rezervelor de aur a crescut la 182,98 de miliarde de dolari, comparativ cu 176,64 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie, relatează Reuters.

Cotațiile aurului au crescut în acest an pe fondul așteptărilor privind reducerea ratelor dobânzilor din SUA și din cauza cererii pentru investiții de siguranță, determinată de incertitudinea geopolitică și economică, timp ce băncile centrale au continuat să facă achiziții masive.

Până acum, în acest an, prețurile aurului au crescut cu 21% și se situează ușor sub nivelul record de 2.531,60 de dolari/uncia atins pe 20 august.

Înainte de pauza luată în achizițiile sale, Banca Populară Chineză (PBOC) cumpărase aur timp de 18 luni consecutive. Banca centrală a fost cel mai mare cumpărător de aur din lume în 2023, iar decizia sa de a întrerupe achizițiile a temperat cererea din partea investitorilor chinezi în ultimele luni.

Se așteaptă ca PBOC să reia achizițiile la un moment dat, în ciuda prețurilor ridicate, din motive politice mai degrabă decât economice, precum dorința de a fi mai puțin dependentă de dolarul american ca activ de rezervă, a declarat Carsten Menke, analist la Julius Baer.