Autostrada București-Borș intră în linie dreaptă. A fost aprobată legea care permite accesarea fondurilor din cofinanţarea cu BEI

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
autostrada bucuresti bors
sursa: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Legea care aprobă o cofinanţare de 200 de milioane de euro pentru autostrada A3 Bucureşti - Borş a fost promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres. Este vorba de o cofinanţare aferentă Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. un acord subsidiar prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea proiectului şi executarea contractului de finanţare.

Potrivit legii, i se deleagă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului Autostrada A3 România. Acest minister asigură implementarea proiectului prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., în calitate de agenţie de implementare.

Cheltuielile aferente proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, inclusiv taxele şi impozitele aferente, se cuprind în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale. De asemenea, se autorizează Guvernul ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BEI.