Australia și Uniunea Europeană semnează un acord strategic în domeniul mineritului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
australia ue
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană şi Australia au semnat marţi un acord bilateral în vederea intensificării cooperării în domeniul mineritului, cu precădere axat pe exploatarea sustenabilă a mineralelor de importanță strategică.

Acest parteneriat sprijină mai multe obiective cu beneficii reciproce:

  1. să permită UE să îşi diversifice aprovizionarea cu materiale necesare pentru tranziţia verde şi cea digitală
  2. să ajute la dezvoltarea sectorului intern al mineralelor critice din Australia

Parteneriatul acoperă întregul lanţ industrial: de la explorare, extracţie, prelucrare, rafinare, reciclarea şi până la prelucrarea deşeurilor extractive.

„Australia este un partener cu idei similare și un lider global când vine vorba de materii prime esențiale. Acest parteneriat marchează un pas înainte pentru eforturile noastre de a realiza aprovizionarea sustenabilă a uniunii cu minerale strategice pentru industrie. Memorandumul nostru de înțelegere se concentrează pe stimularea investițiilor în Australia, astfel încât cercetarea și inovarea să fie benefică de ambele părți. Acest parteneriat ne va ajuta să realizăm facil tranziția verde și digitală”, a declarat Comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis.

Memorandumul de înţelegere consolidează cooperarea dintre Australia şi UE în ceea ce priveşte integrarea lanţurilor valorice durabile ale materiilor prime, prin crearea de reţele, facilitarea în comun a proiectelor și crearea de noi modele de afaceri care să promoveze investiţiile în domeniu. De asemenea este consolidată cooperarea în domeniul cercetării şi inovării materiilor prime.

În urma semnării memorandumului, în următoarele şase luni va fi elaborată în comun o foaie de parcurs cu acţiuni concrete pentru a pune în practică parteneriatul strategic.