Australia mai face un pas în lupta antifumat. Aparatele de vapat vor fi achiziționate doar din farmacii

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
vapat australia
Pancartă anti-fumat într-un parc din Sydney, Australia. sursa: gettyimages.com/

Australia pune accentul pe sănătatea cetăţenilor, astfel că a interzis comercializarea produselor și aparatelor de vapat în magazine. Acestea vor putea fi achiziționate doar din farmacii. 

Australia a devenit luni prima ţară din lume în care achiziţia dispozitivelor și produselor de vapat se va putea face doar din farmacii. Măsura face parte dintr-o reformă mai amplă antifumat a autorităților australiene, care vor să protejeze tinerii, fiind mai expuși riscului de a consuma astfel de produse.

Reforma intrată în vigoare astăzi obligă persoanele care vor să folosească aparatele de vapat în scop terapeutic să facă dovada trimiterii de la medicul de familie, dacă vor să achiziționeze produse specifice din farmacii.

Ambalajul noilor produse va avea un design farmaceutic simplu, iar concentrațiile de nicotină vor fi strict controlate. Aromele sunt limitate la tutun, mentol şi mentă, relatează The Guardian. Cei care nu respectă noile prevederi legale riscă pedepse de până la şapte ani de închisoare şi amenzi de milioane de dolari australieni.

Noua lege consolidează măsurile de control ale fumatului/vapatului din Australia. De la 1 octombrie, cu excepţia celor cu vârsta sub 18 ani, utilizatorii dispozitivelor de vapat le vor putea obține din farmacii fără reţetă, cu obligaţia prezentării cărții de identitate.