Arabia Saudită vrea să atragă investitori străini. Dezvoltarea mediului de afaceri este noua țintă a Riadului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
arabia saudita business afaceri
sursa: gettyimages.com/

Arabia Saudită vrea să atragă investițiile străine în regat, din dorința de a-și diversifica economia și pentru a sprijini dezvoltarea mediului de afaceri, transmite Bloomberg.

Saudiții sunt deschiși să schimbe modul în care fac afaceri. În încercarea de a atrage mai mult capital străin pentru diversificarea economiei, Arabia Saudită și-a actualizat legile economiei.

Drepturile investitorilor străini sunt de acum mult îmbunătățite, astfel că beneficiază de tratament egal și transferuri instant de fonduri. Procesul de înregistrare în piața arabă va fi simplificat. Reformele vor intra în vigoare la începutul anului viitor.

„Legislaţia reafirmă angajamentul Arabiei Saudite de a crea un mediu prietenos şi sigur pentru investitori”, a declarat ministrul Investiţiilor, Khalid Al-Falih.

În ultimii ani Arabia Saudită a luat măsuri pentru a atrage investitorii străini, inclusiv prin emiterea de vize speciale şi crearea de zone economice dedicate cu cote reduse de impozitare.

Obiectivul autorităților de la Riad este de a livra investiţii străine directe de peste 100 miliarde de dolari pe an, până în 2030, ca parte a eforturilor de dezvoltare a noilor industrii din țară. Avantajul strategic este că pe termen lung vor fi create noi locuri de muncă şi vor genera venit.

Anul trecut, investiţiile străine directe au depăşit 19 miliarde de dolari, peste media anuală de 17 miliarde de dolari din perioada 2017-2022, dar sub ţinta prevăzută pentru 2023, de 22 miliarde de dolari. În primul trimestru din 2024, investițiile străine directe au ajuns la 4,5 miliarde de dolari şi pe ansamblul acestui an ar urma să ajungă la 29 miliarde de dolari.