Suedezilor de la Saab le-a explodat cifra de afaceri. Motivul: Armele date Ucrainei în războiul dus cu Rusia

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
lansator rachete saab
Lansator antitanc produs de Saab. sursa: shutterstock.com/

Divizia de armament a Saab Technologies din Suedia a raportat o creștere uriașă a cifrei de afaceri, după ce au încheiat un parteneriat cu armata ucraineană. Majoritatea armelor folosite împotriva rușilor pe frontul din Ucraina sunt de proveniență suedeză.

Cererea pentru armele produse de Saab au explodat în 2023 pe fondul războiului din Ucraina. Aproximativ 91% din comenzile înregistrate au fost realizate de armata ucraineană.

„Anul 2023 a marcat o nouă realitate de piață. Războiul din Ucraina ne-a transformat în principalii furnizori de arme ai Kievului. Cifra de afaceri a crescut și suntem pe un trend ascendent și în 2024”, a declarat directorul Saab, Micael Johansson.

Cifra de afaceri a companiei a cunoscut un ritm susținut din 2020, însă schimbarea majoră s-a produs o dată cu invazia declanșată de Rusia în Ucraina în 2022. Într-un singur an au sărit de la 3.73 miliarde de euro, înainte de invazie, la 4.58 miliarde de euro în 2023. Comenzile de rachete, lansatoare de rachete și arme antitanc a crescut cu 62% între 2022 și 2023.

Saab estimează o creștere a veniturilor sale de 16% în 2024, relatează publicația franceză La Tribune.

Suedia se teme de amenințarea Rusiei, care este la o distanță de aproximativ 300 de km prin exclava Kaliningrad. Ministerul suedez al Apărării a hotărât în 2024 să crească bugetul dedicat industriei de armament, pentru a putea pregăti mai bine securitatea statului.