Aborigenii australieni blochează exploatarea celui mai mare sit de uraniu din lume

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
aborigeni australia parc national
sursa: profimediaimages.ro/

Australia renunță la exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu din lume, după ce zona de extracție a fost declarată loc sacru în cultura aborigenă.

Zăcământul Jabiluka din nordul Australiei, este înconjurat de Parcul Naţional Kakadu, o zonă tropicală înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Autoritățile vor să extindă perimetrul parcului naţional, până la Jabiluka, zonă care nu a fost niciodată exploatată, din dorința de a respecta cerințele unui trib aborigen.

„Tribul Mirrar și-a exprimat timp de mai multe decenii interesul pentru ca această zonă să nu devină exploatație minieră. În pofida resurselor imense de uraniu, vom respecta dorința oamenilor noștri de a conserva acest sit milenar, atât de important în cultura australiană”, a explicat premierul Anthony Albanese, potrivit The Daily Star.

Descoperit la începutul anilor 1970, zăcământul Jabiluka a devenit centrul disputelor între populaţiile indigene şi companiile miniere. Prin conservarea siturilor aborigene, autoritățile australiene închid ușa investițiilor și profiturilor de miliarde, pentru a păstra intacte locurile sacre din tradiția locală.