Vești bune pentru IMM-uri: Uniunea Europeană adoptă actul privind cotarea la bursă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Euro bursa
sursa: gettyimages.com/

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi actul privind cotarea la bursă, un pachet legislativ care va face pieţele publice de capital din UE mai atractive pentru întreprinderile din spațiul comunitar şi va facilita cotarea la bursele de valori europene a întreprinderilor de toate dimensiunile, inclusiv a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

Măsurile vizează simplificarea normelor aplicabile întreprinderilor care trec printr-un proces de cotare la bursă sau întreprinderilor deja cotate pe pieţele publice din UE. Scopul este de a simplifica procesul pentru întreprinderi prin reducerea sarcinilor administrative şi a costurilor, menţinând în acelaşi timp un grad suficient de transparenţă, de protecţie a investitorilor şi de integritate a pieţei.

„Adoptarea actului privind cotarea la bursă va simplifica cadrul de reglementare. Vom crea mai multe oportunităţi pentru ca întreprinderile să se dezvolte şi să aibă acces la capital, asigurând în acelaşi timp protecţia investitorilor şi integritatea pieţei. Aceasta este o contribuţie concretă la succesul uniunii pieţelor de capital şi am convingerea că va avea efecte pozitive de durată asupra economiilor europene", a declarat ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga.

Facilitarea accesului la pieţele publice va permite întreprinderilor şi mai ales IMM-urilor să diversifice şi să completeze mai bine sursele de finanţare disponibile.

În urma adoptării de către Consiliu, diversele măsuri incluse în actul privind cotarea la bursă vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a transpune directiva de modificare a Directivei privind pieţele instrumentelor financiare în legislaţia naţională şi doi ani pentru a transpune Directiva privind acţiunile cu drepturi de vot multiple.