Vânzărea accelerată de acțiuni pe glob a fost precipitată de aprecierea yenului în raport cu dolarul
Moneda națională a Japoniei a urcat la maximul înregistrat în ultimele șapte luni, raportat la dolar, în timp ce acțiunile japoneze s-au prăbușit la cel mai slab nivel din ultimii 37 de ani.
Ultima dată când bursa Japoniei a suferit un astfel de șoc se întâmpla în 1987. Atunci, ca și acum, investitorii s-au împrumutat în yeni, în Japonia, unde ratele dobânzilor au rămas la zero și au cumpărăt obligațiuni și active cu randament mai ridicat în alte țări cu randamente previzibile, precum Statele Unite. Mișcarea făcută a fost suficientă pentru a destabiliza piețele globale.
Până să își dea seama că nu se confruntă cu următoarea criză financiară, Wall Street a tranzacționat din impuls, astfel efectul de domino din piețele asiatice s-a transmis în Americi și de acolo în Europa. În timpul turbulențelor din piețele financiare internaționale, moneda națională niponă devine atractivă pentru investitori, care se îndreaptă spre yen ca paradis valutar.
„Contagiunea este cea mai mare îngrijorare în acest moment, iar investitorii se întreabă ce se întâmplă dincolo de aparențe”, apreciază economiștii.
Un exemplu concret în acest sens, legat de extinderea unor temeri nejustificate este cel al băncii Silicon Valley, care anul trecut paria pe scăderea ratei dobânzii în SUA, însă a intrat în colaps după ce predicția nu s-a îndeplinit. Panica generalizată în acel moment nu au dus la vânzări prelungite pe scară largă, așa cum se așteptau pentru a deveni sustenabili.
Sectorul tehnologic a fost cel mai afectat de investitorii care au desfășurat tranzacții cu yeni. AMD și ASML, companii de semiconductori, închis cu 1,8% respectiv, 1,4%, relatează Axios.