UE finanțează rezervele strategice a șapte state membre cu aproximativ 690 milioane de euro. România se numără printre beneficiari
Comisia Europeană alocă aproximativ 690 milioane de euro Cehiei, Finlandei, Franței, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei și României pentru a-și dezvolta rezervele strategice folosite pentru urgențe medicale, chimice, biologice și radionucleare.
Noua finanțare a Comisiei Europene aduce numărul țărilor gazdă rescEU la 16, cu 21 de rezerve medicale, distribuite strategic în toată Uniunea Europeană (UE). Rezervele fac parte din stocurile medicale rescEU ale Mecanismului UE de Protecție Civilă, finanțate de Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară (HERA).
„Rezerva strategică de astăzi, finanțată și constituită prin Autoritatea de pregătire și răspuns în situații de urgență în sănătate, va consolida capacitatea UE de a răspunde rapid în cazul unor potențiale amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate. Trebuie să fim pregătiți pentru principalele amenințări de mâine și, prin acțiunea de astăzi, suntem cu un pas mai puternici”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Aceste stocuri cuprind elemente care prezintă un risc semnificativ de epuizare rapidă pe fondul creșterii cererii în timpul scenariilor de criză și se împart în două categorii:
- Terapeutice, precum medicamente de terapie intensivă, antibiotice, vaccinuri, antidoturi.
- Dispozitive medicale, echipamente de protecție personală și articole pentru a răspunde la evenimente chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Subvențiile acordate statelor membre urmăresc să îmbunătățească considerabil calitatea și cantitatea compoziției rezervelor pentru diferite situații de criză și să abordeze sustenabilitatea pe termen lung a stocurilor.