Șeful ANAF Giurgiu, Mihai Sebe, arestat după ce a fost înregistrat luând șpagă. Stenograme Digi24

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
anaf
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful ANAF Giurgiu a fost reținut de procurorii DNA după ce s-a dovedit că a luat șpagă. Stenogramele convirbirilor care îl incriminează au fost publicate de Digi24.

Șeful ANAR Giurgiu, Mihai Sebe, ar fi pretins de la doi oameni de afaceri suma de 30.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni la Direcția Generală Antifraudă Fiscală, ca să oprească măsurile legale care se impuneau în urma unor controale efectuate la societățile suspecților.

Lanțul ilegalităților de la Giurgiu începea de la șeful din ANAF și se termina la administratorii companiilor. În documentul procurorilor pentru arestare apare persoana de legătură, cu un rol extrem de important în anchetă, scrie Digi24.

Din discuțiile depuse de procurori la dosar se vede cum șeful ANAF Giurgiu negociaza la sânge sumele pe care pe care le cerea pentru a-i scăpa pe administratori firmelor de problemele cu legea. În una dintre interceptări se vede cum intermediarul îi expune problemele uneia dintre companii și îl întreabă cât vrea ca să îi scape de ele.

Șeful din ANAF îi spune că suma pornește de la 10.000 de euro. Ulterior cad de acord pentru 15.000 de euro și vine cu propunerea ca diferența de 5.000 de euro să fie ulterior împărțită între ei. În schimbul banilor firma urma să primească un control timp de o săptămână, iar la final rezultatul să fie unul favorabil. Într-o altă conversație cei doi vorbesc despre controalele la una dintre cele două firme. Aici intermediarul din dosar îi cere șefului ANAF Giurgiu să nu trimită oamenii în control.

Ca replică, acesta îi spune că va face asta, însă în schimbul sumei de 20.000 de lei. Într-o altă conversație intermediarul vorbește cu reprezentantul uneia dintre cele două companii și îl încurajează să nu plătească amenda pe care a primit-o în urma unui control. Șeful din ANAF și cei doi administratori de firme sunt acum cercetați pentru pentru corupție.





Discuții interceptate de procurori Sebe Mihai:

- Bă, ăia vor 10.000 de euro, vezi și tu cât poți să mai scoți!
- Intermediar: 15.000 de euro, e bine?
- Sebe Mihai: Da, și îi împărțim și noi pe ăștia!
- Intermediar: Să nu-i mai facă alt control, te rog!
- Mihai Sebe: Să mai aducă 20.000 de lei și este pe zero!
- Intermediar: Hai că îl sun.
- Mihai Sebe: Zic că este cel mai convenabil.
- Mihai Sebe: Și fără sesizare!
- Reprezentant firmă: Am fost să iau plicul de la ITM.
- Intermediar: Pentru ce?
- Reprezentant firmă: A venit amenda aia!
- Intermediar: Nu plătești!
- Reprezentant firmă: Păi spunea să plătesc 2.500 și să trimit dovada pe e-mail!
- Intermediar: Las-o dracu!