Sectorul imobiliar lasă vulnerabile băncile europene în fața riscurilor geopolitice. Împrumuturile acordate nu mai sunt rentabile

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
imobiliare imprumuturi banci
sursa: gettyimages.com/

Împrumuturile acordate de băncile din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului imobiliar nu mai sunt rentabile, în contextul riscurilor geopolitice ridicate. Pe parcursul ultimului deceniu, au fost acordate credite de până la 1.400 de miliarde euro, însă toată această deschidere face sectorul bancar vulnerabil la situații de criză.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) susține în ultimul său raport că băncile se confruntă cu o incertitudine crescută de pe urma factorilor geopolitici. Cel mai recent exemplu sunt alegerile parlamentare din Franţa, unde rezultatul final poate influența decizia creditorilor în privința împrumuturilor acordate pieței imobiliare, transmite Reuters.

"Plăţile planificate pentru 2024 se apropie de 100 de miliarde de euro pentru eşantionul de bănci analizat, ceea ce reprezintă cel mai ridicat volum din ultimii ani. Chiar dacă băncile cu domiciliul în Franţa şi Germania au cea mai mare expunere, de peste 280 de miliarde de euro, urmate de băncile din Ţările de Jos, care au raportat o expunere de 175 de miliarde de euro, doar băncile germane au raportat o pondere mare din creditele lor spre debitorii din sectorul imobiliar", precizează raportul EBA, în care aproximativ 80% din sectorul bancar a fost analizat .

Anul trecut, expunerea băncilor din UE faţă de instituţiile financiar non-bancare a ajuns la 9,2% din totalul activelor, ceea ce determină unele riscuri, precum o posibilă relaxare a standardelor de creditare.