Rusia a redus la 40% obligația de depozitare locală a veniturilor în valută

Redacția Digi Economic Data publicării:
Rubla
Foto: Profimedia

Rusia a atenuat restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse pentru a stopa deprecierea semnificativă a rublei, transmite Reuters.

În octombrie 2023, autorităţile au decis că firmele exportatoare trebuie să depoziteze în băncile ruseşti nu mai puţin de 80% din veniturile în valută, apoi să vândă cel puţin 90% din aceste câştiguri pe piaţa internă, în două săptămâni. În iunie, plafonul a fost redus la 60%, iar sâmbătă Guvernul rus a anunţat pe Telegram că marii exportatori trebuie să depoziteze în băncile ruseşti 40% din veniturile în valută.

"Decizia a fost luată ţinând cont de stabilizarea cursului de schimb al monedei naţionale şi obţinerea unui nivel suficient de lichidităţi în valută", a precizat Executivul de la Moscova.

Banca Centrală a Rusiei a informat că aceste vânzări de valută au ajutat la calmarea volatilităţii pieţei valutare, ceea ce a permis atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Săptămâna aceasta, rubla a atins cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimele trei săptămâni, ca răspuns la sancţiunile adoptate în iunie SUA asupra Bursei de la Moscova, care au provocat oprirea imediată a tranzacţiilor în euro şi dolari.