Oficial BCE: Fuziunile transfrontaliere între bănci ar trebui realizate facil la nivel european

Alexandru Gologan Data publicării:
Francois Villeroy de Galhau guvernatorul bancii frantei
sursa: profimediaimages.ro/

Fuziunile transfrontaliere între băncile din Europa ar trebui să fie la fel de uşor de realizat ca şi fuziunile din interiorul fiecărei ţări europene, susține Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Deşi Uniunea Europeană a centralizat reglementarea şi supervizarea bancară, pieţele bancare respectă în general regulile la nivel naţional.

"Ar fi de de dorit, logic şi normal ca fuziunile transfrontaliere în cadrul uniunii monetare să fie la fel de simple şi accesibile ca o fuziune (în interiorul aceleiaşi ţări)", a declarat Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Villeroy a adăugat că actualele reglementări permit consolidările dar unele reguli din ţara gazdă privind lichidităţile şi capitalul pentru subsidiare sunt uneori excesive, relatează Reuters.

Analiștii apreciază că este puţin probabil să se realizeze fuziuni transfrontaliere între bănci europene: "Astăzi, în Europa, aceste fuziuni sunt extrem de improbabile din mai multe motive, primul ţinând de reglementare: există nişte cerinţe semnificative de capital care sunt legate de mărimea instituţiilor bancare".