Lagarde: Politica BCE în privința dobânzilor nu este dependentă de Fed

Alexandru Gologan Data publicării:
Lagarde BCE declaratii
sursa: profimediaimages.ro/

Banca Centrală Europeană (BCE) a pregătit joi terenul pentru o primă reducere a dobânzii de referinţă la şedinţa de politică monetară din iunie, având în vedere că inflaţia încetineşte iar activitatea economică este una slabă, declarându-se pregătită să acţioneze mai rapid decât Rezerva Federală americană.

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a reiterat ceea ce a numit un mesaj "clar şi puternic", care lasă să se întrevadă că, în absenţa unei reveniri  a inflaţiei în timpul primăverii, vor fi întrunite toate condiţiile pentru o reducere a dobânzilor la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor din luna iunie.

"Dacă evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei, dinamica inflaţiei de bază şi robusteţea transmisiei politicii monetare i-ar întări în continuare certitudinea cu privire la convergenţa de o manieră susţinută a inflaţiei către ţintă, ar fi adecvată reducerea nivelului actual de restrictivitate a politicii monetare", a precizat Lagarde.

Anunțul arată că BCE ar putea demara ciclul de reducere a dobânzii de referinţă înaintea Rezervei Federale americane, care s-a confruntat cu o accelerare a inflaţiei în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, conform celor mai recente date. Comparativ, luna trecută inflaţia în zona euro a scăzut până la 2,4% şi ar putea reveni la ţinta de 2% avută în vedere de BCE înainte de sfârşitul acestui an.

În aceste condiţii, o primă reducere a dobânzii de referinţă din partea Fed nu este aşteptată de majoritatea analiştilor decât abia la reuniunea de politică monetară care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, relatează France 24.