Gigantul Boeing a pierdut aproape 1 miliard de dolari pe lună în 2024  

Redacția Digi Economic Data publicării:
Boeing concedieri
sursa: profimediaimages.ro/

Boeing a pierdut aproape un miliard de dolari pe lună în 2024, din cauza problemelor tehnice, dar și a grevelor care au paralizat activitatea fabricilor sale din Statele Unite. Per total, gigantul aerospațial a înregistrat pierderi de 11,8 miliarde de dolari anul trecut – cel mai slab rezultat al său din 2020, când industria aviației a fost paralizată de pandemia de coronavirus.

2024 a fost un an extrem de dificil pentru Boeing. În ianuarie, un panou de ușă s-a desprins de pe un avion 737 Max nou, la scurt timp după decolare, iar anchetele au arătat că acesta nu fusese fixat corespunzător. Incidentul a scos la iveală probleme grave de control al calității atât la Boeing, cât și la principalul său furnizor, Spirit Aerosystems, și a reaprins îngrijorările legate de cultura de siguranță a companiei.  

În ultimele trei luni ale anului, când grevele au afectat operațiunile, Boeing a pierdut 3,8 miliarde de dolari.  

Pe lângă problemele bine cunoscute din divizia sa de avioane comerciale, compania s-a confruntat și cu dificultăți în mai multe programe din sectorul apărării. 

Între timp, directorul executiv Kelly Ortberg a declarat că Boeing este concentrată pe ceea ce a numit „schimbările fundamentale” necesare pentru a redresa compania și a recâștiga încrederea publicului, potrivit BBC.

Incidentul din 2024 a forțat compania să reducă producția, în condițiile în care autoritățile de reglementare au cerut modificări în procesul de fabricație și implementarea unui plan cuprinzător de siguranță și control al calității.  

Grevă masivă și pierderi financiare  

Greva celor aproximativ 30.000 de angajați Boeing, care a început pe 13 septembrie, a dus la o încetinire semnificativă a activității în fabricile producătorului de avioane, adâncind criza companiei. După șapte săptămâni, angajații Boeing au acceptat, prin vot, oferta salarială a companiei și au decis să pună capăt grevei. Conform noului contract, aceștia vor primi o majorare salarială de 38% în următorii patru ani. 

Greva organizată de IAM District 751 a marcat primul conflict major de muncă la Boeing în ultimii 16 ani. Muncitorii au solicitat creșteri salariale de 40% și beneficii mai bune pentru pensionare, fiind nemulțumiți de creșterile salariale modeste primite în ultimul deceniu, în timp ce directorii executivi au fost recompensați generos. Greva a oprit producția avioanelor 737, 777 și 767 pe care Boeing le livra la o rată de aproape unul pe zi. Activitățile legate de siguranță, calitate și asistență pentru clienți au continuat, la fel ca și producția 787 Dreamliner, care este construit în statul Carolina de Sud. 

Pentru a reduce impactul financiar, Boeing a anunțat planuri de concediere a 10% din forța de muncă și a început să strângă peste 20 de miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni și împrumuturi, în încercarea de a-și proteja ratingul de credit.  

Compania a amânat, de asemenea, introducerea modelului 777X. Acest nou avion pentru zboruri lung-curier, deja întârziat de ani de zile, era așteptat să intre în funcțiune în 2025, dar acum nu va transporta pasageri până în 2026.  

În 2024, Boeing a livrat 348 de avioane comerciale, în timp ce principalul său rival, Airbus, a livrat 766,

Problemele Boeing nu s-au limitat la sectorul aviației comerciale. Divizia de apărare a înregistrat pierderi de peste 5 miliarde de dolari, în principal din cauza creșterii costurilor pe contractele militare cu preț fix.