Germania spulberă visul UE de a deveni o mare putere economică. Uniunea bancară mai are de așteptat

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
germania ue
sursa: gettyimages.com/

Poziția ostilă a cancelarului Olaf Scholz față de preluarea Commerzbank de către UniCredit tergiversează planurile Uniunii Europene de a realiza prima fuziune bancară transfrontalieră în cadrul spațiului comunitar.

Fuziunea dintre UniCredit și Commerzbank pare o idee bună în practică. Oficialii de la Bruxelles sunt în favoarea mișcării, însă omologii de la Berlin tergiversează marea integrare bancară.

Argumentele pentru dezvoltarea unei astfel de asocieri sunt strict legate de consolidarea sectorului financiar-bancar european, într-o piață în permanentă schimbare și extrem de competitivă. Fuziunea celor doi giganți ar reuni sub aceeași umbrelă un număr considerabil de clienți din UE, relatează Politico.

Integrarea ar permite, de asemenea, gestionarea eficientă a resurselor bănești alocate prin mecanismele interne.

Însă Germania se împotrivește pentru că nu vrea să renunțe la cea mai importantă bancă a sa, de teamă că ar putea fi asimiliată și în acest context, și-ar pierde identitatea financiară.

Cancelarul Olaf Scholz a condamnat UniCredit pentru ambiția sa de a acapara sectorul financiar european.

„După un deceniu de negocieri legate de integrarea europeană a sectorului bancar, proiectul rămâne doar la nivel declarativ”, susține Scholz.

Oficialii europeni sunt siderați de mișcarea Berlinului, pentru că până în acest punct, au susținut toate demersurile proiectului.

„Toate statele membre, inclusiv Germania, susțin integrarea financiar-bancară la nivel european, însă când vine vorba de a pune în practică fuziunile, nu sunt de acord să renunțe la liderii naționali din sectorul bancar”, susține Irene Tinagli, membră a Parlamentului European.

Berlinul se teme totodată că italienii de la Unicredit vor controla un pachet mai mare de acțiuni decât guvernul german, iar astfel vor avea putere mai mare în privința deciziilor importante la nivel de grup.

UE mai are de așteptat până va realiza uniunea bancară

Reticența lui Scholz de a aproba fuziunea este criticată de politicienii și economiștii europeni, care acuză Germania că își urmărește propriul interes și nu binele colectiv al dezvoltării pieței unice.

„Germania transmite un mesaj negativ. Integrarea pieței financiare europene este necesară ca UE să devină competitivă în raport cu rivalii din Statele Unite ale Americii”, susțin economiștii.

În acest context, Uniunea Bancară și a Piețelor de Capital mai are de așteptat, după un deceniu de negocieri. Peisajul financiar fragmentat reprezintă un obstacol în calea prosperității europene.

Prin comparație, cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan Chase, valorează mai mult decât primele 10 bănci europene la un loc.