Franța vrea să sprijine start-up-urile prin armonizarea piețelor de capital din UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
franta piata capital
sursa: gettyimages.com/

Franţa vrea integrarea pieţelor de capital fragmentate din Uniunea Europeană, pentru a da afacerilor aflate la început de drum stabilitatea necesară astfel încât să nu mai fie dependente financiar de fondurile de investiții americane.

Pieţele financiare europene au rămas în urmă comparativ cu cele din Statele Unite ale Americii, unde marii investitori s-au putut dezvolta fără a fi îngrădiți de reglementări naționale. Pentru start-up-urile din Franţa şi alte părţi din Uniunea Europeană asta înseamnă că în mod inevitabil trebuie să se îndrepte spre SUA pentru a se putea finanţa pe termen mediu.

Chiar dacă finanţarea americană este binevenită, rezultatul este o oportunitate ratată pentru Europa.

"O cantitate uriaşă de avuţie a fost creată în ultimii 20 de ani pe seama inovaţiei în tehnologie iar faptul că europenii nu au acces la asta este o mare problemă", a declarat pentru Reuters, Matthieu Rouif, directorul unui start-up francez.

Primele 10 mari fonduri de capital sunt toate din SUA şi depăşesc cu mult rivalii europeni când vine vorba de ce pot oferi în materie de investiţii, arată datele furnizate de Banca Centrală a Franţei.

În consecinţă, Guvernul francez face presiuni pentru ca următoarea Comisie Europeană să facă o prioritate din relansarea planurilor vizând uniunea pieţelor de capital din UE prin armonizarea reglementărilor şi supervizării financiare în cele 27 de state care formează blocul comunitar.